Камбоцола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Камбоцола
(Cambozola)
Cambozola.jpg
Информация
Страна на произход Флаг на Германия Германия
Град/Регион Бавария
Мляко краве
Пастьоризация да
Консистенция меко сирене

Камбоцола (на немски: Cambozola) e немско краве сирене с благородна плесен, производителите на което са успели да съчетаят качествата на френските меки сирена и на италианското сирене горгондзола. Оттук идва и името на "камбоцола" - от камамбер + горгондзола. Камбоцола се отнася към групата на сините сирена.

История[редактиране | edit source]

Сиренето е патентовано от немската компания "Champignon" през 1980 г. През 2006 г. е обявено за "продукт на годината" в конкуренция с други 300 млечни продукта. В Германия камбоцола е лидер в продажбите на меките сирена със синя благородна плесен.

Характеристика[редактиране | edit source]

На външен вид и според вкусовите си качества камбоцола напомня най-вече на камамбер. Поради внасянето на благородни плесени обаче, вкусът на камбоцола е по остър и наситен. Добавянето на сметана води до характерна мека кремообразна консистенция с уникален вкус.

За производството на сиренето се използва плесента Penicillium roqueforti, с помощта на която се правят и сирената горгондзола, рокфор и стилтън. Меката консистенция се дължи на добавянето на сметана.

Сиренето е подходящо за приготвяне на различни сосове и ястия от месо и риба.

Вижте също[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]