Карло ди Козимо де Медичи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Карло де Медичи.

Карло ди Козимо де Медичи
Carlo di Cosimo de' Medici
флорентинско религиозно лице
Андреа Мантеня, Вероятен портрет на Карло де Медичи, ок. 1466 г., Уфици. Флоренция
Роден
1428 г.
Починал
29 май 1492 г. (64 г.)
ПогребанБазилика Сан Лоренцо, Флоренция, Италия

РелигияКатолическа църква
Семейство
РодМедичи
БащаКозимо де Медичи
МайкаМагдалена
Братя/сестриПиеро ди Козимо де Медичи
Джовани ди Козимо де Медичи
Карло ди Козимо де Медичи в Общомедия

Монсиньор Кàрло ди Кòзимо де Мèдичи (на италиански: Mons. Carlo di Cosimo de' Medici; * 1428 или 1430, Флоренция, Флорентинска република, † 29 май 1492, пак там) е флорентинско религиозно лице.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Карло е извънбрачен син на Козимо де Медичи Стария (1389 – 1464), италиански политик и банкер, първият господар де факто на Флоренция, и на черкезката робиня Магдалена, купена във Венеция. Има двама полубратя:

Биография[редактиране | редактиране на кода]

От младостта си той е насочен от баща си към религиозния живот. След като става каноник на Метрополията на Флоренция от 1450 г., е назначен за ректор на Пиеве „Санта Мария“ в Дикомано и на Пиеве „Сан Донато“ в Календзано. През 1460 г. кара да построят хармоничната обител в Календзано.

След като става абат на „Сан Салваторе“ във Ваяно около 1460/1470 г., е назначен и за Генерален колектор (папски събирач на данъци) и Нунций в Тоскана.

Предполага се, че Карло е представен на стенописите на Беноцо Гоцоли в Параклиса на влъхвите в Дворец „Медичи-Рикарди“ във Флоренция между баща му Козимо Стари (вляво) и неговия полубрат Пиетро Подагрения (вдясно).

Назначен е за архиерей на Прато от 1460 г. През 1463 г. става Апостолически протонотарий. През същата 1463 г. той постига това Прато да стане препозитура nullius, т.е. да не бъде вече зависим по какъвто и да е начин от Епархията на Пистоя, и следователно се смята за предшественик на съвременната Епархия на Прато, която ще възникне по-късно именно от препозитурата.

Погребален паметник на Карло в Катедралата на Прато

Умира във Флоренция на 29 май 1492 г. на около 62-64-годишна възраст. Погребан е в базиликата „Сан Лоренцо“.

Карло де Медичи в изкуството[редактиране | редактиране на кода]

Карло де Медичи в масовата култура[редактиране | редактиране на кода]

Герб на Карло де Медичи
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Carlo di Cosimo de' Medici в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​