Лазар Български

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Свети Лазар Български
Свети мъченик Лазар от село севлиовско Дебел дел, стенописно изображение от „Свети Архангели“ в Рилския манастир, Димитър Зограф, 1845 г.
Роден1774 г.
Починал23 април 1802 г. (28 г.)
Сома, Османска империя
Почитан вИзточноправославния свят
Празник23 април[1]

Свети Лазар (Лазер) Дебелдялски и Български е български светец, новомъченик за християнската вяра.

Житие[редактиране | редактиране на кода]

Според запазеното предание родното място на мъченика е село Дебел дял на 15 километра от Габрово. Баща му се е казвал Недко Енчов. Родът му съществува и до днес. По данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия. Още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Според написаното от монахиня Валентина Друмева, Лазар е имал тъжно детство. Останал сирак и неговата мащеха го тормозела. Затова решил да напусне дома си и заминал на юг. Бил трудолюбив и пестелив, и когато станал на 28 г. имал вече 40 овце.

Един ден заспал докато ги пасял. Минала една туркиня, кучето му я нападнало и скъсало дрехата ѝ. Вкъщи тя наклеветила Лазар, че той я е нападнал. Предложили му, че ако се потурчи, няма да повдигат обвинение и ще му дадат 1000 гроша, а ако откаже, ще го убият. Той категорично отказал. Тогава го дали на съд и го подложили на жестоки мъчения, но той не се отказал от вярата си. Самият Лазар лично пожелал да бъде екзекутиран в името на Христос.

Осъдили го на обесване. Събрали се много християни да се молят за него, дори турците се смутили от смелостта и волята, които проявявал. Лазар сам се качил на бесилото. Молел се горещо на Св. Георги, защото този ден бил Гергьовден.

Християните погребали тялото му с чест. След време от гроба му започнало да се усеща благоухание. Тогава мощите му били пренесени в олтара на селската църква. Над неговите свети мощи са ставали многобройни чудеса.

За него било написано житие и била съставена служба в негова чест, които според описа на проф. Иван Шишманов се намирали в частна библиотека на приснопаметния йеромонах Неофит Рилски, които сега се намират в неизвестност.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Свети мъченик Лазар Български
    • Д-р Цончев, Петър, Из общественото и културно минало на Габрово – исторически приноси, Габрово, 1996(1934), с. 622
    • Жития на светиите, Синодално издателство, С.1991, стр.209
    • Монахиня Друмева Валентина, Разкази за българските светии и за светиите, свързани с България, ч.1, издава манастир „Св. Вмч. Георги Зограф“, Света гора, Атон, 2005, с.302 – 305
    • Енциклопедия България, т.3, С.1982, с.704
    • В-к „Ден“/10.04.2009 г., с.1
    • Колева Елена, „Спомен за видните габровски светци и монаси“, в-к Християни (към 100 вести)/12 януари 2012, стр. 1
    • Колева Ивелина, Елена Колева, „Ролята и приносите на габровските църкви, манастири, светци, духовници, монаси и монахини в историята на Габрово и на България“, сп. „Минало“, бр.4/2013, стр. 22 – 37

    Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

    Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]