Луи II Валоа-Анжуйски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Луи II
Херцог на Анжу
Louis II of Anjou, King of Naples and Sicily after an ink and watercolor drawing in the Bibliotheque Nationale, Paris.jpg
Лични данни
Други титли граф на Мен, граф на Турен, крал на Неапол и Йерусалим, граф на Прованс и Форкалкие
Роден 1377 г.
Тулуза, Франция
Починал 29 април 1417 г.
Анжер, Франция
Предшественик Луи I Анжуйски
Семейство
Династия Валоа-Анжу
Баща Луи I, херцог на Анжу
Майка Мари дьо Блоа
Брак Йоланда Арагонска
Луи II в Общомедия

Луи II дьо Валоа, херцог Д'Анжу (23 юли 1323 г.- 20 септември 1384 г.), известен и като Луи II Анжуйски и Людовик II Неаполитански, е френски принц - внук на крал Жан II. Той е син на херцог Луи I Анжуйски, след чиято смърт наследява херцожеската титла на Анжу и става основен претендент за неаполитанската корона, за която воюва дълги години срещу неаполитанския крал Ладислав Анжуйски.

Луи II Анжуйски е роден в Тулуза ок. 1377 г. Той е син на Луи I, херцог на Анжу, и на Мари дьо Блоа. През 1380 г. баща му е осиновен от бездетната неаполитанска кралица Джована I и е обявен за неин наследник както в Неапол, така и във владенията ѝ във Франция - Прованс и Форкалкие. Бащата на Луи II умира през 1384 г. по време на похода с Италия, където е принуден да се сражава срещу неаполитанския крал Карл III Анжуйски - втори братовчед на Джована I, който се възкачва на престола след като я убива през 1382 г.

През 1389 г. Луи II Анжуйски е коронован от Авиньонския папа Климент VII за крал на Неапол, тъй като царстващият в Неапол Ладислав Анжуйски е отлъчен от същия папа още през 1386 г. През 1390 г. Луи II Анжуйски и майка му успяват да съберат значителна войска, с която Луи II се отправя да завладее Неаполитанското кралство, а малолетният Ладислав Анжуйски и майка му Мария от Дурацо са принудени да бягат в Гаета. Силите на двамата неаполитански крале обаче се казват равностойни и войната между тях се проточва цяло десетилетие. Едва през 1399 г. силите на Ладислав Анжуйски успяват да прогонят Луи II Анжуйски от Неапол.

Следващите десет години Луи II Анжуйски прекарва във Франция, където се включва на страната на арманяците в избухналата междуособна война между тях и бургундците по време на Шарл VI.

През 1409 г. Луи II Анжуйски по призива на пизанския антипапа Александър V освобождава Рим от окупиралия го Ладислав Анжуйски. С подкрепата и на следващия антипапа Йоан XXIII, Луи II отново нахлува в Неаполитанското кралство и разбива войските на Ладислав при Рокасека през 1414 г. През следващите години Луи II Анжуйски и папа Йоан XXIII си спечелват ненавистта на множество неаполитански барони и са принудени да се оттеглят.

Луи II Анжуйски умира в Анжер на 29 април 1417 г.

Семейство[редактиране | edit source]

През 1400 г. Луи II Анжуйски се жени за арагонската инфанта Йоланда Арагонска. Двамата имат пет деца: