Магнезия на Меандър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Магнезия на Меандър (на гръцки: Μαγνησία ἐπὶ Μαιάνδρῳ, Magnēsía, на латински: Magnesia ad Mæandrum) е древен град в Западна Мала Азия в днешна Турция. Останките от града се намират в равнината на река Меандър (на турски: Büyük Menderes). Тук се намирали храм на Артемида Левкофрина, построен от Хермоген през 200 пр.н.е. и храм на Зевс Сосиполис.

Градът Магнезия според легендата е основан една генерация преди Троянската война от магнетите от Тесалия и попада под владението на лидийския цар Гиг (680-644 пр.н.е.). През 657 пр.н.е. е завладян от кимерийците. Градът е резиденция на Темистокъл, където умира.

През 133 пр.н.е. Магнезия е към Римската империя. През 17 г. сл.н.е. градът е разрушен от земетресение и римският император Тиберий го възстановява отново за дванадесет години със собствени средства. През 114 г. с.н.е. там има ранна христянска община. През 262 г. градът е завладян и ограбен от готите и не може да се възстанови. През 1300 г. княжеската фамилия Айдъногулари поема владетелството. Заради наводнения и епидемии Магнезия постепенно е напуснат от жителите му.

Източници[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]