Мария Янчевска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мария Янчевска
медицинска сестра
Родена
1852 г.
Починала
19 януари 1878 г. (26 г.)
ПогребанаВолковско гробище, Санкт Петербург, Русия

Мария Александровна Ячевска  (от руски Мария Александровна Янчевская) е руска медицинска сестра. Участник в Руско-турската война (1877-1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Мария Янчевска е родена през 1852 г. в Русия в семейството на действителен таен статски съветник. На деветнадесет годишна възраст започва работа като медицинска сестра във военна болница.

Участва в Руско-турската война (1877-1878) като доброволец в Действащата руска армия на Балканския полуостров. Служи като медицинска сестра в отряда на принцеса Евгения Максимилианова Лейхтенбергска. Участва в лечението на ранени руски войници във военни болници в Румъния и България. Прехвърлена е във военните лазарети, обслужващи частите на Западния отряд при втората и третата атака на Плевен. Преместена е в 48-а военна болница в град Бяла. Тук заболява от остра форма на петнист тиф заедно с медицинските сестри Мария Неелова и Юлия Вревска.

Умира на 19 януари 1878 г. Тялото на починалата е изпратено с почести от Международния червен кръст и полумесец в Санкт Петербург. Погребана е във Волховското гробище на 6 февруари 1878 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Старчевский А. Памятник Восточной войны 1877—1878 гг. Санкт Петербург, 1878. с. 489-490.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ячевская, Мария Александровна“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​