Мехмед Карахюсеинов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мехмед Карахюсеинов
Роден5 октомври 1945 г.
Починал3 май 1990 г. (44 г.)
Професияпоет, художник, преводач
Националност България
Жанрпоезия

Мехмед Хасанов Карахюсеинов (8 октомври 1945 г. – 3 май 1990 г.) е български поет, художник и преводач. Самозапалва се в знак на несъгласие с провеждането на „Възродителния процес“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Мехмед Карахюсеинов е роден на 8 октомври 1945 г. в село Севар, Кубратско. В ученическите му години баща му е назначен на работа в София и семейството се премества в столицата, където Мехмед живее до края на дните си. Завършва столичното Руско училище. Военната си служба отбива в Карлово – като зенитчик в 11-а танкова бригада. Няколко пъти кандидатства в Художествената академия, но не е приет. Записва и следва руска филология във Великотърновския университет.

Мехмед работи като печатар, уредник в списание „Нов живот“, строител, осветител в Киноцентъра „Бояна“. Той търси своето място в живота, без това да повлияе на основните му занимания – любовта към литературата и изобразителното изкуство.

Възродителният процес“ е преломен момент в живота на Мехмед Карахюсеинов. На 2 февруари 1985 г., в навечерието на собственото му преименуване, Мехмед се запалва, отказвайки да смени името си. Това се случва в двора на малък семеен имот край Княжево. Извършва го тихо, без героични пози. Мехмед получава над 50% изгаряния, но оцелява. Случаен таксиметров шофьор откарва обгорелия и търкалящ се в снега човек в Пирогов. Докато Мехмед е в кома, името му е променено на Методи Асенов Караханов. За да не се разчуе за трагичния му протест, Държавна сигурност охранява болничната му стая и не допуска дори и близките му до него. Лекарите спасяват живота му, но пораженията от изгарянията са изключително тежки и той живее само още пет години, напълно обезобразен. Мехмед Карахюсеинов умира на 3 май 1990 г. Така и не успява да доживее мига, в който отново да върне името си.[1]

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

След двете самиздатски стихосбирки („Стърнище“, 1989 и „Слухар“, 1990) издателство „Стигмати“ издава през 1999 г. стихосбирката му „Не по ноти“ – с предговор от Константин Павлов, който пише: „В това време на фалшиви герои и показни жестове, той ни доказва, че човешкото достойнство е по-велико от пресметливата смелост… Скъпи Мехмед, твоите кръстници сега правят опит да заличат следите – прекръщават самите себе си. Това не е утешение, не е възмездие. Аз знам, че ти няма да злорадстваш, няма да се усмихнеш дори – разплатата на поета е по-висша. Сбогом. И здравей...“ [1] На 3 март 2015 г. роднини на поета и общественици учредяват фондация „Мехмед Карахюсеинов-Мето“.

„Добрите хора си отиват незабележимо,

без шествия помпозни,

без пищни некролози...

Добрите си отиват незабележимо –

тихичко,

за да не ни тревожат,

но дълго след смъртта им

съвестта ни гложди.“ [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]