Направо към съдържанието

Павлина Ножарова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Павлина Матеева Ножарова
българска лекарка
Роден
30 май 1914 г.
Починал
май 1986 г.

Павлина Матеева Ножарова (на английски: Paula Nojarova) е българска и американска учена (лекар хирург) с изключителен принос в лицевата пластична хирургия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в семейството на Матея Ножаров[1] (родом от Сопот) и Гина Василева Шахпазова[2] (родом от Карлово) в Русе на 30 май 1914 г. Сестра е на известната оперетна певица и актриса, американска предприемачка и филантропка, както и испанска графиня Надя Ножарова.

Павлина завършва Американското девическо училище в Ловеч.

Омъжва се за доктор Таскел Елис (Haskell Ellis)[3]. Двамата се женят през 1968 г. и се установяват в Ню Йорк.

Д-р Ножарова почива на 72-годишна възраст през май 1986 г.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Учи медицина в Германия, а през 1940 г. заминава за Прага, където се присъединява към екипа на професор Frantisek Burian [4], който се счита за един от основателите на съвременната пластична хирургия. Клиниката на проф. Франтишек Буриан е най-голямата клиника за пластична хирургия в Източна Европа по това време.

Не се завръща обратно в България, а заминава във Венецуела. Впоследствие заминава за Съединените щати и работи с Dr John Marquis Converse и Professor emeritus of clinical surgery (plastic surgery) at New York University – Blair O. Rogers Архив на оригинала от 2023-05-08 в Wayback Machine. в Института за реконструктивна пластична хирургия в Нюйоркския университет, където развива и работи в областта на лицева пластична хирургия. Тя публикува множество научни статии.

В нейна памет е основана "Лекцията Ножарова[5]"/#NojarovaTalk от д-р Блеър Роджърс, която е първата лекция, посветена на приноса на жените пластични хирурзи в New York Regional Society of Plastic Surger[6]

Международни научни разработки[редактиране | редактиране на кода]

#NojarovaTalks години и специалисти, които са изнасяли лекции[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]