Падане на комунистическите режими в Източна Европа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Падането на комунистическите режими в Източна Европа, революциите от 1989 г., падането на комунизма и есента на народите, са термини, описващи поредица от събития в Централна и Източна Европа през есента на 1989 г.

По време на тези събития редица комунистически правителства от Съветския блок падат в рамките на няколко месеца.

"Есен на народите" е израз, заимстван от израза "пролет на народите", с който са известни демократичните революции и войни от 1848 г. Есента на народите са ненасилствени революции, започнали в Полша. След това се разпространява вълна на ненасилствена революция в Източна Германия, Чехословакия, Унгария и България. В Румъния обаче комунистическият режим е свален чрез насилие и Николае Чаушеску, румънски диктатор, дори e екзекутиран.

Тези революции значително променят баланса на световните сили, а заедно с разпадането на Съветския съюз в края на 1991 г. отбелязват края на Студената война.

Национални политически движения[редактиране | редактиране на кода]

България[редактиране | редактиране на кода]

На 3 ноември 1989 г. в София се провежда първата екологична демонстрация.[1][2] Демонстрацията е потушена, но на 10 ноември 1989 г. - деня след разрушаването на Берлинската стена - дългогодишният лидер на България Тодор Живков е свален от Политбюро.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Георги Георгиев - Джони. София - "Екогласност" - Първият демократичен митинг, по време на който се внася в Народното събрание подписката срещу проектите Рила - Места. // Изгубени в прехода. Историята в снимки.. Посетен на 2014-07-25.
  2. Иван Бакалов. 3 ноември 1989 г. - за първия масов протест по време на живковия режим, 25 години по-късно. // http://e-vestnik.bg.+Посетен на 2014-07-25.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]