Персия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Персия.

Персия
VI век пр.н.е. – 20 януари 330 пр.н.е.
Персийската империя, около 500 г. пр.н.е.; Персия е централната южна провинция с червените очертания. Основните му градове са Персеполис и Пасаргада.
Персийската империя, около 500 г. пр.н.е.; Персия е централната южна провинция с червените очертания. Основните му градове са Персеполис и Пасаргада.
Континент
Столица
Персия в Общомедия

Пе́рсия произлиза от Персис – древногръцката форма на Парс (или Фарс) и е латинизирано название на историческата област Фарс в Южен Иран, използвана в западните страни до 1935 г. като название за цял Иран. В историята на термина Персия също се използва за означаване на Персийските империи на Ахеменидите (VI век – IV век пр.н.е.) и Сасанидите (III – VII век).

Съвременна провинция Фарс

Названието произхожда от областта „Парсуаш“ (древно-гръцки „Персида“, сега Фарс на брега на Персийския залив, където живеели племената, създали империята на Ахеменидите.

Етнонимът перси също се употребява за говорещите персийски език, за да се отличават от другите жители на Иран, част от които говорят на езици от иранската група на (кюрдите, белуджи и др.) и които също като персите, са в правото си да бъдат наречени етнически „иранци“.

В персийския език също присъства аналогичния термин (на персийски: پرشیا‎ – pershiya), който сам представлява един от редките случаи на „обратно заимстване“. Понякога той се използва за обобщаване на иранските държави до арабските завоевания, но в повечето случаи, говорейки за своята страна в контекста на всички исторически периоди, иранците използват „Иран“, понякога „Иранска империя“ (на персийски: امپراطوری ایران‎ – emperatori-ye iran). Името „Иран“ окончателно се затвърждава в епохата на Сасанидите.

Персите като религиозно малцинство на Индийския полуостров[редактиране | редактиране на кода]

В съвременните Индия, Пакистан и Шри Ланка говорейки за „перси“ (тях също ги наричат „парси“, „фарси“) се отнася за членовете на самобитното и обособено религиозно малцинство, изповядващо зороастризъм. Те са потомци на бежанци от ислямските завоевания срещу древните зороастрийци.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Персийски език

Източници[редактиране | редактиране на кода]