Портал:Астрономия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Портали: Авиация · Африка · Астрономия · България · Военно дело · География · Европа · Езикознание · Изкуство · История · Личности · Македония · Медицина · Наука · Философия · Текущи събития

Уикипортал Астрономия

A Planet as Big as Its Star.jpg
Астрономия (на гръцки: αστρο-νομία — „закон на звездите“) е наука, изучаваща небесните тела и явления извън пределите на земната атмосфера като звезди, планети, комети, галактики и реликтовото излъчване. Обект на изучаване от страна на астрономията са образуването и развитието на Вселената, нейната еволюция, както и физическите и химическите свойства на небесните тела и техните движения.
Още за астрономията...

Избрана картинка

Слънчево петно
Снимка: NASA/ESA - G. Bacon (STScI)
Художествена концепция за повърхността на един от естествените спътници на Плутон - Хидра. Плутон и Харон в дясно и Никта в ляво (ярката точка).

Знаете ли...

...че eдна астрономическа единица е единица за дължина, която отразява средното разстояние между Земята и Слънцето и е равна на 149 597 870 91 ± 30 m или приблизително 150 милиона километра?

...че телескопът Хъбъл наскоро откри още два естествени спътника на Плутон ?

...каква е разликата между Транс-Нептуновите обекти и Пояса на Кайпер ?

...колко страни членки има в МАС ?

...какъв е орбиталният период на телескопа Хъбъл ?

...на какво се равнява един парсек ?


Категории, свързани с астрономията

Избрана статия

Ракообразната мъглявина

Ракообразната мъглявина (носеща още означенията M1 или NGC 1952) е газобразна дифузна мъглявина намираща се в съзвездието Бик. Тя представлява остатък от свръхнова, наблюдавана от китайски и арабски астрономи през 1054 г., и описана като видима през деня в продължение на 23 дни. Намира се на разстояние от около 6500 светлинни години от Земята, има диаметър от 6 св. г. и се разширява със скорост от 1000 km/s. В центъра на мъглявината се намира неутронна звезда, която се върти около оста си с 30 оборота/сек. Още...

Известни астрономи

Сходни портали