Портал:Астрономия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Портали: Авиация · Африка · Астрономия · България · Военно дело · География · Европа · Езикознание · Изкуство · История · Личности · Македония · Медицина · Наука · Философия · Текущи събития

Уикипортал Астрономия

A Planet as Big as Its Star.jpg

Астрономия (на гръцки: αστρο-νομία — „закон на звездите“) е наука, изучаваща небесните тела и явления извън пределите на земната атмосфера като звезди, планети, комети, галактики и реликтовото излъчване. Обект на изучаване от страна на астрономията са образуването и развитието на Вселената, нейната еволюция, както и физическите и химическите свойства на небесните тела и техните движения.
Още за астрономията...

Избрана картинка

Слънчево петно
Снимка: NASA/ESA - G. Bacon (STScI)
Художествена концепция за повърхността на един от естествените спътници на Плутон - Хидра. Плутон и Харон в дясно и Никта в ляво (ярката точка).

Знаете ли...

...че eдна астрономическа единица е единица за дължина, която отразява средното разстояние между Земята и Слънцето и е равна на 149 597 870 91 ± 30 m или приблизително 150 милиона километра?

...че телескопът Хъбъл наскоро откри още два естествени спътника на Плутон ?

...каква е разликата между Транс-Нептуновите обекти и Пояса на Кайпер ?

...колко страни членки има в МАС ?

...какъв е орбиталният период на телескопа Хъбъл ?

...на какво се равнява един парсек ?


Категории, свързани с астрономията

Избрана статия

Международната космическа станция

Международната космическа станция (МКС) (на английски: International Space Station, ISS) е съвместен проект на няколко космически агенции:

Изграждането на МКС започва през 1998 г. Станцията е на ниска околоземна орбита и може да бъде видяна от Земята с невъоръжено око. Височината ѝ варира от 319,6 км до 346,9 над повърхността на планетата. Още...

Известни астрономи

Сходни портали