Портал:Наука

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Портали: Авиация · Африка · Астрономия · България · Военно дело  · География · Европа · Езикознание · Изкуство · История · Личности · Македония · Медицина · Наука · Философия · Текущи събития

редактиране 

Портал Наука

Sciences exactes.svg

Добре дошли в Портал Наука.

Наука, в най-общ смисъл, е система от обективно знание. В по-тесен смисъл, науката е знанието за възприемания свят, добито чрез емпирични научни методи, основано на наблюдаеми явления, което може да бъде както потвърдено, така и отхвърлено. Това знание най-общо се разделя на пет основни клона: естествени (природни) науки, социални науки, обществени науки, хуманитарни науки и технически науки.
Още за Наука...

редактиране 

Избрана статия

Stylised Lithium Atom.png

Атомното ядро е центърът на атома, в който е съсредоточена основната му маса и неговата структура определя химическия елемент. Размерите на ядрото са средно 100 000 пъти по-малки от размерите на самия атом и са от порядъка на 10^{-15}м. В същото време масата на ядрото е около 4000 пъти по-голяма от тази на заобикалящите го електрони.

То е съставено от един или повече протони и нула или повече неутрони. Броят на протоните в атомното ядро съвпада с поредния атомен номер и определя вида на елемента. Броят на протоните и неутроните в едно ядро са свързани - в леките ядра те са приблизително равни, докато по-тежките ядра имат по-голям брой неутрони. Между протоните и неутроните съществува силно ядрено взаимодействие. Понякога те се наричат с по-общото име нуклеони. Атоми с един и същ брой протони, но различен брой неутрони се наричат изотопи.
Още за Атомното ядро...


редактиране 

Научни новини

  • 1
  • 2
  • 3
редактиране 

Избрана биография

Вернер Хайзенберг

Вернер Хайзенберг е роден през 1901 г. във Вюрцбург в семеейството на професора по византийска история Август Хайзенберг. В младостта си Вернер Хайзенберг бил скаут. Следвал физика в Мюнхен при А. Зомерфелд. Завършил университета за минимално разрешеното време — три години, защитавайки дисертация на тема „Върху стабилността и турбулентността на течни потоци“. През 1924 г. става асистент на Макс Борн в Гьотинген. Работил е и с Нилс Бор, с когото го свързва сърдечно приятелство, в Копенхаген.По време на Втората Световна Война работи по ядреният проект на Нацистка Германия. В последващите години основава, съвместно с Макс Борн и Паскуал Джордан квантовата механика. През 1927 г., на 26 години, става професор в Университета в Лайпциг.
Още за Вернер Хайзенберг...


редактиране 

Знаете ли ...

редактиране 

Категории

редактиране 

Координация

редактиране 

За създаване

редактиране 

За обработка

редактиране 

За избрани

редактиране 

Поддръжка

редактиране 

Свързани портали

Портал:Астрономия
Портал:Биология
Портал:География
Портал:Информатика и Интернет
Портал:История
Астрономия Биология География Информатика и Интернет История
Портал:Математика
Портал:Медицина
Портал:Техника
Портал:Физика
Портал:Химия
Математика Медицина Техника Физика Химия
редактиране 

Уикимедия

Наука в Уикиновини     Наука в Уикицитат     Наука в Уикикниги     Наука в Уикиизточник     Наука в Общомедия
Новини Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки