Рено RE50

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рено RE50
Картина
Категория Формула 1 едноместен
Конструктор Рено
Дизайнер Мишел Тету
Бернар Дудо
Шаси Карбонови нишки и монокок
Двигател Рено Гордини EF4 V6
Трансмисия Рено-Хевланд 6-скоростна наръчна
Гуми Мишлен
Тим Equipe Renault Elf
Пилоти 15. Патрик Тамбей
16. Дерек Уорик
33. Филип Стрейф
Дебют 1984 Голяма награда на Бразилия
Стартове 16
Победи 0
Титли при конструкторите 0
Титли при пилотите 0
Първи места на старта 1
Най-бързи обиколки 2

Рено RE50 е болид от Формула 1, с който отбора на Рено участва през сезон 1984. Той е пилотиран от Патрик Тамбей, идващ от Ферари и Дерек Уорик, след като прекара три сезона като пилот на Толеман.

Рено очакваха силен сезон с новите си пилоти, след добрата си кампания през миналия сезон. Нито Тамбей, нито Уорик печелят състезание, макар че постигат изкачване на няколко подиума. Силният им двигател EF4, задвижван с турбокомпресор, хаби много гориво, нещо което от Лотус изпитват същия проблем. Причината е лимита от 220 литра гориво за състезание. Другият проблем за Рено е кокпита на самия болид. Макар да е конструиран от карбон, то е чуплив, нещо което Уорик и Тамбей са уязвими от контузии. Дерек си контузи и двата си крака в Дижон и в Монако, докато Патрик си контузи сериозно левия си крак в последното, след като се вряза в болида на Уорик.

Двамата постигнаха общо 34 точки, за да класират Рено на пета позиция при конструкторите. Тамбей и Уорик също така постигнаха две най-бързи обиколки (по една за двамата), докато Патрик постигна пол-позиция във Франция и водеше в по-голямата част от състезанието, преди да бъде изпреварен от Ники Лауда със задвижавния от Макларън, двигател на ТАГ-Порше. Тест-пилотът на Рено, Филип Стрейф получи шанс да кара с третата кола на Рено в последното състезание, макар да отпадне в 49-а обиколка с повреда по трансмисията.

Класиране във Формула 1[редактиране | редактиране на кода]

Година Отбор Двигател Гуми Пилот 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Тчк. WCC
1984 Equipe Renault Elf Рено Гордини EF4
V6 tc
М BRA RSA BEL SMR FRA MON CAN DET DAL GBR GER AUT NED ITA EUR POR 34 5-и
Патрик Тамбей 5 Ret 7 Ret 2 Ret DNS Ret Ret 8 5 Ret 6 Ret Ret 7
Дерек Уорик Ret 3 2 4 Ret Ret Ret Ret Ret 2 3 Ret Ret Ret 11 Ret
Филип Стрейф Ret