Роксана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за първата съпруга на Александър Македонски. За българската певица вижте Роксана (певица).

Александър Велики и Роксана, от Пиетро Антонио Ротари, 1756 г., Еремитаж, Санкт Петербург.
Сватбата на Александър Велики и Роксана, картина от Франческо Приматичо, 1517 г., Villa Farnesina, Рим

Роксана (на латински: Roxane, Roxana, Rhoxane, Roksana, на гръцки: Ῥωξάνη, на персийски:‏‎رخشان, Рошанак; * 345 пр.н.е.; † 310 пр.н.е.) е азиатска принцеса и първата съпруга на Александър Македонски. Името ѝ означава „малка звезда“.

Дъщеря е на бактрийския владетел Оксиарт в днешен Афганистан. Щом я видял Александър Велики веднага се влюбил в нея и скоро след това през пролетта 327 пр.н.е. или пролетта 328 пр.н.е. се оженил за нея. Роксана придружава съпруга си в похода му до Индия, през гедрозийската пустиня и обратно в Месопотамия. Тя остава неговата първа съпруга и царица на неговото царство и след масовата сватба в Суза от 324 пр.н.е., когато Александър се жени за още две жени – царските дъщери Статира и Парисата II. Само тя, в напреднала бременност, имала право да бъде по времето на смъртта на Александър във Вавилон през 323 пр.н.е. Тя му ражда през 323 пр.н.е. син Александър IV Македонски Айгос.

След смъртта на Александър със съгласието на регентa Пердика тя нарежда убийството на съперницата си Статира и нейната сестра Дрипетидa, вдовицата на Хефестион. След това тя е в свитата на Пердика до неговата смърт 320 пр.н.е. на Нил. След това заедно с царската фамилия е заведена от Антипатър в Македония. Там се съюзява със свекървата си Олимпия и регента Полиперхон против Касандър, Филип III Аридей и съпругата му Евридика II през втората диадохска война. През 317 пр.н.е. в Пидна Касандър екзекутира Олимпия и взема детето-цар Александър IV Айгос и Роксана в Амфиполис в домашен арест. През 310/309 пр.н.е. цар Касандър нарежда тяхното убийство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Jona Lendering, Roxane, Livius.org
Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.