Харлем

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Харлем.

Харлем
Haarlem
— град —
Знаме
      
Герб
Главният площад на Харлем
Главният площад на Харлем
Страна Нидерландия
ПровинцияСеверна Холандия
Площ32,12 km²
Надм. височина2 m
Население148 885 души (2009)
4635 души/km²
Първо споменаванеX век
Пощенски код2011 – 2063
Телефонен код+31 23
Официален сайтhaarlem.nl
Харлем в Общомедия

Харлем (на нидерландски: Haarlem) е град в Нидерландия, център на провинция Северна Холандия. Разположен е на 20 km западно от Амстердам, на река Спаарне. Населението му е 148 885 души (2009).

Харлем се споменава за пръв път през X век, а през XII век е вече укрепен град с резиденция на графовете на Нидерландия. През 1245 г. получава харта, която му е отнета през 1492 г., след като известно време е под контрола на въстанали селяни от Северна Холандия. През 1572 г., по време на Осемдесетгодишната война, Харлем е обсаждан в продължение на седем месеца от испанците, които избиват много от жителите му след превземането. След като през 1577 г. е превзет отново от нидерландските сили, начело с Вилхелм Орански, през XVII век градът преживява своя разцвет. Там се заселват много френски хугеноти и той се превръща във важен стопански и културен център.

През XVII век традиционните производства на Харлем (вълнен текстил и бира) са заменени от пренесените от хугенотите производства на коприна, дантели и дамаски. През XVIII век икономиката на града запада, но в края на XIX век отново е в подем с развитието на печатарството, корабостроенето, обработката на какао и шоколад и производството на машини, химикали и текстил.

От XVII век в околностите на града се развива интензивното производство на цветя, а и днес луковиците са важен експортен продукт.

Поглед към Харлем с избелели поля на преден план, Якоб ван Ройсдал, ок. 1670 г.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]