Хийт Леджър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хийт Леджър
Heath Ledger
американски актьор

Роден
Хийтклиф Андрю Леджър
Починал
22 януари 2008 г. (28 г.)
ПогребанАвстралия

Националност Австралия
Работилактьор
Актьорска кариера
Активност1996-2008
ОскариНай-добра поддържаща мъжка роля:
2008 — Черният рицар
Златен глобусНай-добра поддържаща мъжка роля:
2008 — Черният рицар
БАФТАНай-добра поддържаща мъжка роля:
2008 — Черният рицар
Семейство
БащаКим Леджър
МайкаСали Бел
Съпруганяма
ПартньорМишел Уилямс (2004 – октомври 2007)[1][2]
ДецаМатилда Роуз Леджър
28 ноември 2005

Подпис
Уебсайт
Хийт Леджър в Общомедия

Хийт Андрю Леджър (на английски: Heath Andrew Ledger) е австралийски филмов актьор. [3]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 4 април 1979 г. в Пърт, Западна Австралия и починал на 22 януари 2008 г. в Ню Йорк, САЩ. Леджър има ирландски и шотландски произход. Живее в Западна Австралия до навършването на 16 години, след което напуска училище и се премества в Сидни с приятеля си Тревър Дикарло.

Актьорска кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1999 г. Леджър започва снимките на холивудския филм „10 неща, които мразя у теб“, като в същото време има главна роля в австралийския филм „Две ръце“ с режисьор Грегор Джордан. Леджър изиграва запомнящи се роли в „Патриотът“ (2000), където партнира на Мел Гибсън, „Като рицарите“, „Бандата на Кели“, „Господарят на греха“ и „Братя Грим“.

Драматичният уестърн „Планината Броукбек“ (2005) се превръща във връх на кариерата му. За ролята си във филма на Анг Ли получава номинация за Оскар и Златен глобус за „Най-добър драматичен актьор“. Играе ролята на овчар от Уайоминг (Енис Дел Мар), който има любовна връзка с Джак Туист (Джейк Джиленхол), бъдещ родео състезател.

Един от последните филми, в които Хийт Леджър участва, е номинираният за ОскарI'm Not There“. Там той е един сред няколкото актьори, пресъздаващи образа на певеца Боб Дилън.

Последният завършен филм с негово участие е „Черният рицар“ („The Dark Knight“) на режисьора Кристофър Нолан, продължението на „Батман в началото“. Леджър изиграва ролята на Жокера, която в първата лента е пресъздадена от Джак Никълсън. През ноември в интервю за „Ню Йорк таймс“, актьорът заявява, че ролята го е изтощила и не успява да спи повече от два часа на денонощие, защото не можел да спре да мисли за снимките. Тогава той споменава, че едно сънотворно хапче не му стига и е принуден да взема второ, за да поспи поне час, припомня „Блумбърг“.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Леджър среща Наоми Уотс през 2002 г. по време на снимките на „Бандата на Кели“ и двамата имат романтична връзка, която приключва през април 2004 г. След това Леджър има връзка с актрисата Мишел Уилямс, която среща по време на снимките на „Планината Броукбек“. На 28 октомври 2005 г. се ражда дъщеря им Матилда Роуз. Джейк Джиленхол потвърждава, че е станал кръстник на Матилда. През септември 2007 г. двамата се разделят.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Възпоменание на Хийт Леджър пред неговия дом в Ню Йорк

Хийт Леджър е намерен мъртъв в своя апартамент на 421 Broome Street в Ню Йорк на 22 януари 2008 г. в 15:26 часа местно време.[4] В близост до тялото му са намерени сънотворни, отпускани с рецепта, както и опаковки от други препарати, които се продават свободно. Извършената аутопсия не изяснява причината за смъртта на 28-годишния актьор. В резултат на проведеното разследване официално е съобщено, че причина за смъртта е „остро отравяне, предизвикано от комбинирания ефект на шест различни лекарства“.[5]

На погребалната служба в негова чест, проведена на 9 февруари 2008 г. в Пърт, присъстват близки роднини, филмови звезди и стотици опечалени. След церемонията Хийт Леджър е погребан в родния си град в тесен семеен кръг.[6]

Почитане[редактиране | редактиране на кода]

Холивудската легенда Мел Гибсън също отдава последна почит на Хийт Леджър. Носителят на Оскар, който играе заедно с Леджър във филма „Патриотът“, описва смъртта на 28-годишния актьор като „трагична“.

Бившата годеница на Хийт Леджър, Мишел Уилямс, замразява ангажиментите си за неопределено време поради скръбта си по бащата на дъщеричката си, съобщава сп. Пийпъл.

За последната си роля, във филма „Черният рицар“, Леджър печели поредица от награди, връчени му посмъртно, за изпълнението на Жокера, най-известни от които са Оскар, Златен глобус и BAFTA, всички за категорията „Най-добър поддържащ актьор“. Последната роля на актьора е във филма „Сделката на доктор Парнасъс“. След смъртта му ролята се довършва от Джони Деп, Джъд Лоу и Колин Фарел.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Кино[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие роля бележки
1997 Blackrock Тоби
Лапички Paws Оберон
1999 Две ръце Two Hands Джими
10 неща, които мразя у теб 10 Things I Hate About You Патрик Верона
2000 Патриотът The Patriot Гейбриъл Мартин
2001 Балът на чудовището Monster's Ball Сони Гротовски
Като рицарите A Knight's Tale сър Уилям / сър Улрих
2002 Четирите пера The Four Feathers Хари Фейвършам
2003 Господарят на греха The Order Алекс Бърниър
Бандата на Кели Ned Kelly Нед Кели
2005 Казанова Casanova Джакомо Казанова
Братя Грим The Brothers Grimm Якоб Грим
Господарите на Догтаун Lords of Dogtown Скип Енгблом
Планината Броукбек Brokeback Mountain Енис дел Мар
2006 Кенди Candy Дан
2007 Няма ме I'm Not There Роби Кларк
2008 Черният рицар The Dark Knight Жокера
2010 Сделката на доктор Парнасъс The Imaginarium of Doctor Parnassus Тони

Телевизия[редактиране | редактиране на кода]

  • Home and Away
  • Roar
  • Sweat

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]