Ян Карски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ян Карски
полски офицер
Ян Карски 
Роден: 24 април 1914 г.
Лодз, Руска империя (днес Полша)
Починал: 13 юли 2000 г.
Вашингтон, САЩ

Ян Ка̀рски, с рождено име Ян Рому̀алд Кожелѐвски (на полски: Jan Karski, Jan Romuald Kozielewski) е полски офицер, куриер на Армия Крайова.

Биография[редактиране | edit source]

Завършва право и дипломация в Лвов през 1935 г. След избухването на Втората световна война попада за кратко в съветски плен. Успява да избяга от военнопленическия лагер и постъпва в редовете на Армия Крайова. Езиковите му умения го правят изключително ценен за полската съпротива и той е използван като куриер между полското изгнаническо правителство в Лондон и Армия Крайова.

В периода 1942-1943 г. информира полското правителство в Лондон и правителствата на САЩ и Великобритания за системното избиване на евреи в Полша. Карски успява да проникне под прикритие в лагер за унищожаване на евреи и лично да се убеди в нацистката практика на геноцид спрямо евреите.

През юли 1943 г. Карски се среща с американския президент Рузвелт, когото информира за положението в окупираната от нацистите Полша. Описаните жестокости от Карски са възприети като преувеличени и като политически повлияни от емигрантското полско правителство.

След края на Втората световна война Карски остава в САЩ. Чете лекции в Джорджтаунския университет.

Поради своята дейност Карски е носител на множество международни отличия. Обявен е и за почетен гражданин на Израел.