Панзоти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Панзоти
Панзоти в орехов сос
ВидПърво ястие
Произход Италия
регион Лигурия
Сервиранетопло
Основни съставкияйчено тесто с постен пълнеж
Панзоти в Общомедия
Фаза на обработка на панзотите.

Панзòти (на италиански: Pansoti, от лигурското pansa - „корем“) са вид италианска пълнена паста подобна на равиолите, от които се различават по размера и по липсата на месо в пълнежа. Панзотите с орехов сос[1] (pansöti co-a sarsa de noxe)[2] са едно от най-евтините и характерни ястия на генуезката традиция.

Тъй като не съдържат месо, те са постно ястие, което се счита за подходящо за покаянния период на Великия пост.

Те често са наричани и pansòtti, тъй като в някои лигурски провинции последните срички са устно подчертани.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Терминът произлиза от факта, че пастата има закръглена форма (на шкембе).[3]

Традиционно ястие от Източна Лигурия, те са споменати в италианското гастрономическо ръководство на Италианския туринг клуб, публикувано през 1931 г. на с. 189 в статията за Рапало като „pansoti cu a salsa de nuge“.

В Лигурия могат да се опитат на летните фестивали в Фонталени, Боляско и Черанези.[4]

Съставки[редактиране | редактиране на кода]

  • Прясната яйчена паста се разточва като тънка кора.
  • В най-уважаващите традицията рецепти зеленчуците, използвани за пълнежа, се състоят от смес от пресни билки, т. нар. „пребоджон“ (preboggion),[5] съставена от диви билки от Лигурското крайбрежие, които не са лесни за намиране в магазините, но могат да се съберат в планините. Предвид трудното им намиране като алтернатива може да се използва манголд или по-добре нарязан зеленолистен зеленчук, наречен „ербете“, или пък спанак, или пореч (boraxe). Като друга алтернатива може да се използва и смес от зеленчуци, подобни на тези в пребоджон-а, като цикория, рукола, цикориен асперж, ендивий (салатна цикория), маруля и зеле.[6] Що се отнася до пребоджон-а, нужно е да се балансират зеленчуците в правилните пропорции, за да се неутрализира горчивият вкус на цикорията и цикорийния асперж със сладкия вкус на марулята, енвидия и зелето. Сред останалите съставки са специфичен вид леко кисело прясно сирене, наречено prescinsêua, което може да бъде заменено със смес от рикота и кисело мляко или по-икономично с галета, Грана Падано или Пармиджано-Реджано, яйца и подправки като майорана, индийско орехче и черен пипер.
  • За ореховия сос се използват ядки от орехи, кедрови ядки и подправки като чесън, зехтин и хляб, навлажнен с мляко. Като по-евтина алтернатива могат да се подправят с олио или с разтопено масло, в което е запържен лист градински чай.

Ястието се съчетава добре с леко бяло вино като Пигато.[7]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pansoti al sugo di noci Архив на оригинала от 2022-01-22 в Wayback Machine.. Cucina genovese. Primi piatti.
  2. Pansöti co-a sarsa de noxe. Mangiare in Liguria. Ricette.
  3. Pancia. Vocabolario etimologico.
  4. Sagra dei pansoti. Era superba. Genova. Eventi.
  5. Preboggion Архив на оригинала от 2022-01-22 в Wayback Machine.. Cucina genovese. Curiosità gastronomiche.
  6. Pansotti. Bortone vivai. Enogastronomia.
  7. Abbinamenti consigliati per Pansoti . Vini it. Minestre asciutte.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Pansoti в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​