Рибен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рибен
Общи данни
Население748 души[1] (15 март 2024 г.)
21,4 души/km²
Землище35,042 km²
Надм. височина52 m
Пощ. код5847
Тел. код06518
МПС кодЕН
ЕКАТТЕ62596
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПлевен
Община
   кмет
Долна Митрополия
Поля Цоновска
(ГЕРБ, БЗНС, ВМРО-БНД, СДС; 2011)
Кметство
   кмет
Рибен
Георги Георгиев
(ГЕРБ)

Рибѐн е село в Северна България. То се намира в община Долна Митрополия, област Плевен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Рибен се намира на 23 km северно от град Плевен и на 17 km южно от Гулянци. До селото има директен транспорт – автобус от автогара Плевен, както и влак до съседното село Подем, разположено на 3 km от Рибен.

На влизане в селото се преминава през моста на река Вит. Край Рибен има борова гора, която се простира по дължината на цялото село.

История[редактиране | редактиране на кода]

Ad Putea на Пойтингеровата карта

Името на селото идва от някогашното римско селище и пътна станция Ad Putea. Намирало се е на територията на днешното землище на селото и се е наричало Рибна града, заради многото риба в реката. Местността Езерото, която днес е вододайна зона за селото и град Гулянци, по време на турското иго е била открито езеро. Когато синът на местния ага се удавил там, агата заповядал на селяните да натрупат тръни покрай брега и да затлачат езерото. Оттогава до наши дни то напълно е изчезнало и се е превърнало в подземен източник на вода.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Всички жители на селото са православни християни.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част от времето си в село Рибен прекарва и писателят Георги Доцев, който е сред 3-та членове от областта, участващи в Сдружението на българските писатели и автор на книгата, озаглавена „Аз ли съм луд?“, посветена на плевенчанина Гошо Кръста. През 2020 г. беше издадена книгата „Думи за Рибен и неговите хора“, написана от Георги Доцев. Тази книга е романизирана история на Рибен, в която е проследена историята на селището през няколко хилядолетия. В нейните страници оживяват легенди, предания и събития, свързани с личности от различни векове. За сведение на читателите: в книгата са посочени около 500 имена на личности, фамилии и местности, свързани с Рибен.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Културна забележителност, която се намира в самия център на селото, е реставрираната и обновена църква, чийто облик е възвърнат с помощта на кметството, дарители от селото и помощи, предоставени от разни организации.

Към природните забележителности на Рибен е местността Черешовица, в която е заснет известният български филм „Хан Аспарух“, като в него са участвали много жители на селото.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на центъра на село Рибен на 24 май се празнува курбан на селото. На всички присъстващи се поднася по парче от обредното яре, което е осветено от местните църковни служители. Кметът приветства гостите, след което следва програма, представена от децата от местното училище „Иван Вазов“.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В село Рибен съществува единствената на Балканския полуостров бетонна селска колоездачна писта, която е била домакин на републикански и международни състезания.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]