Љубави

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Љубави
Сингъл на Желко Йоксимович
от албума Љубави
Издаден2009
Форматпоп
Записан2009
Стилпоп рок
Времетраене4:56
Музикален издателМинакорд/Сити Рекърдс
АвторЖелко Йоксимович, Момчило Баягич
ПродуцентЖелко Йоксимович
Хронология на синглите на Желко Йоксимович
Није до мене“ (2007) Љубави“ (2009) Жена за сва времена“ (2010)

Љубави“ е първият сингъл от петия студиен албум на сръбски певец, композитор и музикален продуцент Желко Йоксимович. Песента е поп балада на сръбски език. Музиката и аранжимента са дело на самия Йоксимович, докато текстът е написан от Момчило Баягич – Баяга,[1] бивш член на групата „Рибля чорба“. Още с издаването си песента получава добри позиции в класациите на страните от бивша Югославия.

През 2007 година певецът издава компилация, съдържаща най-добрите му хитове. В нея са включени и два нови сингъла – „Није до мене“ и „Девојка“. След двугодишна пауза излиза именно „Љубави“, звучаща по всички радиостанции в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Хърватия. Като цяло песента е посрещната с позитивна критика в тези страни.

Написана е в до минор. Вокалният диапазон на Йоксимович в песента се простира от C3 (до от малка октава) до G#4 (сол диез от първа октава).

Видеоклипът към песента е заснет в периода октомври–ноември 2009 година и в общи линии показва как Йоксимович пее единствен на железопътна гара, където се качва на влак и продължава да пее. Промоцията на клипа се състои на 9 декември 2009 година в белградски експоцентър.[2][3] Певецът открива концерта с песента и клипа ѝ, казвайки, че започва именно с тази песен, защото е пълна с емоции. Сред гостите на промоцията са и изпълнители от сръбската сцена.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Reklama i nova pjesma „Ljubavi“. Balkanmedia.com. Посетен на 29 януари 2014.
  2. ((sr)) Željko Joksimović održao gala koncert. Crvenitepih.com. Посетен на 29 януари 2014.
  3. ((sr)) Željko Joksimović pred preko 500 gostiju promovisao novi album!. Tracara.com. Посетен на 29 януари 2014.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ljubavi (Željko Joksimović song) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​