Абдула бин Абдул Азис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Абдула бин Абдул Азис
крал Саудитска Арабия
King Abdullah bin Abdul al-Saud January 2007.jpg
Абдула през 2007
Управление 1 август 2005-23 януари 2015
Регентство 2 януари 19961 август 2005
Наследил Фахд
Наследник Салман
Лични данни
Роден
Починал
Пълно име Абдула бин Абдулазиз бин Абдул Рахман бин Фаисал бин Турки
Семейство
Баща Абдулазиз ибн Сауд
Майка Фахда бинт аси ал Шураим
Бракове Алануд ал Файез
Джауахир бинт Али Хюсеин
Аида Фустук
Мунира ал Отайшан
и още 28 и повече жени
Потомци

Принц Халед
Принц Мутаиб
Принц Мишаал
Принц Абдулазиз
Принц Турки
Принц Бадр
Принцеса Нора
Принцеса Алия
Принцеса Адила
Принцеса Марям
Принцеса Сахаб
Принцеса Сахар
Принцеса Маха
Принцеса Хала
Принцеса Джауахир
Принцеса Ануд
Принц Сауд

Принц Бандар
Герб Emblem of Saudi Arabia.svg
Абдула бин Абдул Азис в Общомедия

Крал Абдула от Саудитска Арабия или Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд (на арабски: عبد الله بن عبد العزيز السعود) е шестият крал на Саудитска Арабия. Заема тази длъжност от 1 август 2005 г., когато наследява своя полубрат Фахд. Той е сред 37-те синове на създателя на Саудитска Арабия Ибн Сауд. Управлява като фактически регент от 1995 г. поради лошото здравословно състояние на крал Фахд.

По време на царуването му той поддържа тесни връзки с Великобритания и Съединените щати, като купува отбранителна техника от двете държави на стойност милиарди долари. Той дава на жените право на глас и участие в Олимпийските игри. Освен това, Абдула поддържа статуквото на кралството по време на Панарабската революция.

Абдула се жени повече от 30 пъти и има над 35 деца. Богатството му възлиза на 18 милиарда щатски долара. Умира на 23 януари 2015 г. на 90-годишна възраст, три дни след хоспитализацията му за пневмония.

Живот и политика[редактиране | редактиране на кода]

Абдула е роден като син на 8-а съпруга на ибн Сауд. Получава образование в дворцовото училище на саудитския кралски двор от местни религиозни интелектуалци. На 13 октомври 1962 г. е обявен за главнокомандващ на саудитската национална гвардия, а от 13 юни 1983 г. е престолонаследник и заместник министър-председател.

Абдула възпитаван в близкото обкръжение на баща си. Обучаван е от ислямски учени и е пращан често да живее при бедуините с цел да привикне към обикновения и труден живот в пустинята. Работи за синхронизирането на политиката на семейството си с интересите на бедуинските кланове. Чести са и пътуванията му в арабските страни, където се стреми да работи за арабското единство.

Женен е 6 пъти. Има 14 сина и 12 дъщери. В семейството му цари спартански дух. Известен в като смирен и набожен мюсюлманин. Почти ежеседмично се среща за съвет с видни мюсюлмански водачи.

Абдула посещава Съединените щати за първи път през 1976 г. и се среща с президента Хенри Форд. През 1987 г. има среща с тогавашния вицепрезидент Джордж Буш. Според някои Абдула е близък приятел на американското президентско семейство, заради неговата проамериканска външна политика.

През 2002 г. Абдула лансира мирна инициатива за постигане на решение на палестино-израелския конфликт. Планът предвижда създаване на палестинска държава със столица Източен Йерусалим, признаване на Израел и „нормални арабско-израелски отношения“. Планът е подложен на критика както от израелска, така и от арабска страна.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Поради пневмония, в началото на януари 2015 г. Абдула е приет в болницата за улесняване дишането му. Необходима е била интубация. Кралят на Саудитска Арабия умира през нощта на 23 януари 2015 година на 90-годишна възраст. Царува 3462 дена.

Новият монарх е неговият брат, крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд.

Фахд бин Абдул Азис крал на Саудитска Арабия (1 август 2005 – 23 януари 2015) Салман ибн Абдулазиз ал Сауд