Абдула бин Абдул Азис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Абдула бин Абдул Азис
крал Саудитска Арабия
Абдула през 2002
Управление1 август 2005-23 януари 2015
Регентство2 януари 19961 август 2005
НаследилФахд
НаследникСалман
Лични данни
Роден
Починал
23 януари 2015 г. (90 г.)
Пълно имеАбдула бин Абдулазиз бин Абдул Рахман бин Фаисал бин Турки
Семейство
БащаАбдулазиз ибн Сауд
МайкаФахда бинт аси ал Шураим
БраковеАлануд ал Файез
Джауахир бинт Али Хюсеин
Аида Фустук
Мунира ал Отайшан
и още 28 и повече жени
ПотомциПринц Халед

Принц Мутаиб
Принц Мишаал
Принц Абдулазиз
Принц Турки
Принц Бадр
Принцеса Нора
Принцеса Алия
Принцеса Адила
Принцеса Марям
Принцеса Сахаб
Принцеса Сахар
Принцеса Маха
Принцеса Хала
Принцеса Джауахир
Принцеса Ануд
Принц Сауд

Принц Бандар
Герб
Абдула бин Абдул Азис в Общомедия

Крал Абдула от Саудитска Арабия или Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд (на арабски: عبد الله بن عبد العزيز السعود) е шестият крал на Саудитска Арабия. Заема тази длъжност от 1 август 2005 г., когато наследява своя полубрат Фахд. Той е сред 37-те синове на създателя на Саудитска Арабия Ибн Сауд. Управлява като фактически регент от 1995 г. поради лошото здравословно състояние на крал Фахд.

По време на царуването му той поддържа тесни връзки с Великобритания и Съединените щати, като купува отбранителна техника от двете държави на стойност милиарди долари. Той дава на жените право на глас и участие в Олимпийските игри. Освен това, Абдула поддържа статуквото на кралството по време на Панарабската революция.

Абдула се жени повече от 30 пъти и има над 35 деца. Богатството му възлиза на 18 милиарда щатски долара. Умира на 23 януари 2015 г. на 90-годишна възраст, три дни след хоспитализацията му за пневмония.

Живот и политика[редактиране | редактиране на кода]

Абдула е роден като син на 8-а съпруга на ибн Сауд. Получава образование в дворцовото училище на саудитския кралски двор от местни религиозни интелектуалци. На 13 октомври 1962 г. е обявен за главнокомандващ на саудитската национална гвардия, а от 13 юни 1983 г. е престолонаследник и заместник министър-председател.

Абдула възпитаван в близкото обкръжение на баща си. Обучаван е от ислямски учени и е пращан често да живее при бедуините с цел да привикне към обикновения и труден живот в пустинята. Работи за синхронизирането на политиката на семейството си с интересите на бедуинските кланове. Чести са и пътуванията му в арабските страни, където се стреми да работи за арабското единство.

Женен е 6 пъти. Има 14 сина и 12 дъщери. В семейството му цари спартански дух. Известен в като смирен и набожен мюсюлманин. Почти ежеседмично се среща за съвет с видни мюсюлмански водачи.

Абдула посещава Съединените щати за първи път през 1976 г. и се среща с президента Хенри Форд. През 1987 г. има среща с тогавашния вицепрезидент Джордж Буш. Според някои Абдула е близък приятел на американското президентско семейство, заради неговата проамериканска външна политика.[1]

През 2002 г. Абдула лансира мирна инициатива за постигане на решение на палестино-израелския конфликт. Планът предвижда създаване на палестинска държава със столица Източен Йерусалим, признаване на Израел и „нормални арабско-израелски отношения“. Планът е подложен на критика както от израелска, така и от арабска страна.

Крал Абдула е и монархът, който за първи път в историята на страната разрешава на жените да гласуват.[2][3]

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Поради пневмония, в края на януари 2015 г. Абдула е приет в болницата за улесняване дишането му. Необходима е била интубация. Кралят на Саудитска Арабия умира през нощта на 23 януари 2015 година на 90-годишна възраст.[4] Царува 3462 дена.

Новият монарх е неговият брат, крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Почина крал Абдула от Саудитска Арабия // Bulgaria on Air. 23 януари 2015. Посетен на 25 ноември 2021.
  2. Право на глас за жените в Саудитска Арабия // politika.bg. Посетен на 25 ноември 2021.
  3. Попова-Витцел, Даря. Време е жените да излязат от Средновековието // Дойче Веле. 10 октомври 2011. Посетен на 25 ноември 2021.
  4. Почина кралят на Саудитска Арабия // БНТ. 23 януари 2015. Посетен на 25 ноември 2021.
Фахд бин Абдул Азис крал на Саудитска Арабия (1 август 2005 – 23 януари 2015) Салман ибн Абдулазиз ал Сауд