Абисинска котка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Абисинска котка
Abessinierkater1.jpg
Произход
Страна Етиопия
Година1889
Класификация на FIFe
Категория3
СтандартABY
Класификация на WCF
Категория3
СтандартABY
Абисинска котка в Общомедия

Абисинската котка е порода домашна котка произхождаща от дивите африкански котки населявали някогашната Абисиния, старото название на дн. Етиопия.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Абисинската котка е със среден размер и хармонично развито тяло. Добри пропорции, дълги, фини крайници с малки овални лапи, дълга опашка, изтъняваща леко към края. Изящна глава с триъгълна форма и омекотен контур, дълга шия. Очите са бадемовидни, блестящи, много изразителни, около клепачите очертани с черно, което ѝ придава вид сякаш е гримирана. Ушите са големи и заострени в краищата и изглеждат винаги нащрек. Козината е къса, тънка, плътно прилепваща към торса, с преливащи се цветове, по-тъмна по гърба и по-светла по корема, гърдите и вътрешната част на лапите. Изключително грациозна котка. Отличителен белег е характерната за тази порода окраска между очите под формата на буква М.

Характер[редактиране | редактиране на кода]

Тази котка е силно привързана към стопаните си и страда, когато остава дълго време сама. Нуждае се от внимание и ласки, но в същото време не изисква много и специални грижи за поддръжка. Активна, подвижна, атлетична, тиха (мяученето е рядко и много дискретно и тихо).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]