Египетска мау

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Египетска мау
Egy mau.jpg
Произход
Страна Флаг на Египет Египет
Класификация на FIFe
Категория 3
Стандарт MAU
Класификация на WCF
Категория 3
Стандарт MAU
Египетска мау в Общомедия

Египетската мау е порода късокосместа домашна котка, произхождаща от обитаващите Египет улични породи запазили естествения за дивите представители на семейство Котки петнист външен вид. Тези котки са отглеждани и почитани в Египет още преди 4000 г. и техни изображения се срещат в древни папируси. Египетската мау е била обожествявана като се е смятало, че тя е превъплъщение на богинята Бастет, която предпазвала от страшни бедствия и спомагала за узряването на реколтата. Тези котки са били отглеждани в храмовете, посветени на Бастет, както и в домовете на египетската аристокрация, където са били считани за членове на семейството с всички произтичащи оттук привилегии.

Това е най-бързата домашна катка в света, като може да развие скорост до 48 км/ч.

От 2016 г. вече има регистриран официален развъдник на породата и в България.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Средна по размери, с добре развита мускулатура. Лапите са малки и кръгли, което придава на походката ѝ особен характер все едно стъпва на пръсти. Опашката е със средна дължина и заоблен край. Главата е с триъгълна форма и заоблен контур. Големи бадемовидни очи, които задължително трябва да са зелени – като цвета на Цариградско грозде. Къса, копринено мека козина, окраската е петниста. Признатите цветове са сребърен, бронзов и опушен.

На главата си има черна буква М между очите.

Характер[редактиране | редактиране на кода]

Жизнерадостен, активен, игрив, със запазен ловен инстинкт към мишки и гризачи. Много любвеобилна към стопаните си и недоверчива към непознати. Добре се разбира с други котки. Трудно понася самотата, смяната на климата и студа и лесно настива.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]