Мейн кун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Мейн Кун
Фото кунов.jpg
Произход
Страна Флаг на САЩ САЩ
(Мейн Мейн)
Класификация на FIFe
Категория 2
Стандарт MCO
Класификация на WCF
Категория не е призната
Мейн Кун в Общомедия

Мейн Кун-ът, познат също като Американска Дългокосместа, е най-голямата опитомена порода котки и има доста отличителен външен вид, както и много добри умения да ловува. Тази порода е една от най-старите натурални (аборигенни) породи в Северна Америка, и по-точно в или около щата Мейн, където е официална котка на щата.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Достига големи размери, масивна и мускулеста е, с дебела, дълга опашка. На възраст 5-6 години теглото на мъжките може да достигне до около 15-16 кг, а на женските – 5-9 кг. На външен вид наподобява малък рис. Единствен физиологичен недостатък при нея е, че при тези големи размери сърцето и е сравнително малко и при по-големи натоварвания може да не издържи.

Характер[редактиране | редактиране на кода]

Много дружелюбна. Издръжлива и активна. Свикнала да живее при по-суров климат и да води нелек живот, тя обича да спи в особени пози и на странни места. Обича да играе, има тих, приятен глас. Нуждае се от повече пространство. Прекрасно се разбира с деца, но като цяло е срамежлива и деликатна. Има добър характер, много е умна, лесно се адаптира и не се нуждае от особени грижи. Разбира се и с други животни, обича да си играе дори с кучета.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]