Бенгалска котка (домашна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бенгалска котка.

Бенгалска котка (домашна)

Бенгалската котка е порода домашна котка, хибрид между домашните представители на вида котка (Felis silvestris catus) и дивата бенгалска котка. Първата успешна кръстоска е извършена в САЩ през 1963 г.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Породата е наследила 20% от гените на дивите си предци, което личи в окраската и структурата на тялото. На външен вид напомня малък леопард. Силно изразена грациозност и изящност на движенията. Средни до големи размери. Атлетично, издължено тяло. Козината е къса и копринено мека, петниста или мраморна. Дълга, дебела опашка, стесняваща се към края.

Характер[редактиране | редактиране на кода]

Bengal - 13.jpg

Характерна особеност за тази порода е, че обичат водата, което е нетипично за котките. Силно се привързват към стопанина си и се стремят да участват активно в живота му и по всякакъв начин да му помагат. Игриви и енергични. Силно изявени лидерски качества. Тежко понасят затворени пространства, нуждаят се от повече движение. Тъй като имат склонност към дивия живот, в първите дни след като се вземе котка от тази порода трябва да бъдете внимателни и да я приучавате да свикне да я галите, скоро след това при нежен и внимателен подход тя свиква с вас и ви е много предана. Много любопитна и интелигентна.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]