Руска синя котка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Руска синя котка
Russian blue.jpg
Произход
Страна  Русия
Класификация на FIFe
Категория 3
Стандарт RUS
Класификация на WCF
Категория 3
Стандарт RUS
Руска синя котка в Общомедия

Руската синя котка е късокосместа порода домашна котка, произхождаща от Русия, близо до град Архангелск.[1]

В Англия, където е призната, е донесена около 1860 г. от архангелски моряци. Тогава най-често се е използвало името чужда синя котка или руски шартрьо, като името „руска синя котка“ е измислено по-късно.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Руската синя котка има издължено, грациозно тяло, дълги крайници и дълга, заострена в края опашка. Шията ѝ е дълга, главата е клиновидна с големи уши и раздалечени, зелени очи. Козината ѝ е коприненомека, пухкава и гъста, с равномерен син цвят със сребрист оттенък.

Характер[редактиране | редактиране на кода]

Интелигентна, игрива, съобразителна, с мелодично, ненатрапчиво мяукане. Поначало много резервирана и тиха, тя е недоверчива към непознати, но е много мила и нежна със стопаните си. Не обича шума, предпочита спокойния живот. Руската синя котка е спокойно животно. Те са известни със своята дружелюбност и интелигентност. Известно е, че играят на подаване и отварят врати,чувствителни са към човешките емоции. Те обичат да играят с различни играчки и развиват лоялни връзки с любимите си хора и други семейни домашни любимци. Обикновено се считат за тиха порода, но винаги има изключения. Обикновено са резервирани около непознати, освен ако не са отгледани в активно домакинство. Много руски сини са обучени да правят трикове. Те също могат да бъдат свирепи ловци, често хващайки гризачи, птици, зайци, дребни бозайници или влечуги.

Растеж и зрялост[редактиране | редактиране на кода]

Продължителността на живота на руските сини е около 10-20 години, но някои са живели и до 25 години. Те обикновено имат малко здравословни проблеми, тъй като са склонни да имат малко или никакви генетични проблеми и не са предразположени към заболяване. Те са малки до средни котки със средно тегло от 3,6 до 6,8 кг (8 до 15 lb), когато са напълно пораснали. Мъжките обикновено са по-големи от женските. Бременността им е приблизително 64 дни.

Алергии[редактиране | редактиране на кода]

Анекдотични доказателства сочат, че руските сини може да се понасят по-добре от хора с леки до умерени алергии. Има спекулации, че руската синя произвежда по-малко гликопротеин Fel d 1, един от източниците на котешка алергия. По-дебелата козина може също да улови повече от алергените по-близо до кожата на котката. Гликопротеинът е един източник на алергии при котки, но това не означава, че всички алергии ще бъдат спрени. Все още можете да получите алергии, просто не толкова екстремни, и за много по-малко време от другите породи котки. Поради това руските сини са много популярни сред хората с алергии по целия свят.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Alderton, David. The Eyewitness Handbook of Cats. Dorling Kindersley, 1992. ISBN 1-56458-070-9. с. p. 182.