Норвежка горска котка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Норвежка горска котка
Norwegian forest cat.jpg
Произход
СтранаFlag of Norway.svg Норвегия
Класификация на FIFe
Категория2
СтандартNFO
Класификация на WCF
Категория2
СтандартNFO
Норвежка горска котка в Общомедия

Норвежката горска котка (Скогкет) е порода полудългокосместа котка, произхождаща от опитомените диви котки обитавали норвежките гори.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Норвежката горска котка има едро, но елегантно тяло, дълги уши със снопчета косъмчета на върха както е при рисовете, големи очи, които могат да бъдат различно оцветени, задните ѝ крайници са по-дълги от предните и има дълга рунтава опашка. Козината ѝ е пищна и гъста и не пропуска влагата. Сменя козината си – през лятото тя е по-къса докато през есента се образува зимното окосмяване, което е по-обилно, за да я предпазва от студа. Стандартът на породата допуска всякакви цветове като най-често се среща основен цвят бял по гърдите, корема, лапите и муцуната и различно оцветяване на останалите части на тялото. Като всички по-едри котки съзрява на около 3 – 4 години.

Характер[редактиране | редактиране на кода]

Свободолюбива котка, която въпреки това се радва на общуването с хората. Любознателна, изпълнена с чувство на достойнство. Обича спокойствието, уютният дом и добрите грижи. Редува игри с летаргия. Въпреки това най-любими са ѝ мекото легло и вкусната храна. Не обича да ѝ заповядват, послушна е, но само при условие, че всичко се случва по заобиколен начин, както на нея ѝ харесва.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]