Британска късокосместа

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Британската късокосместа котка е порода домашна котка, произхождаща от Великобритания.

Мъжките екземпляри тежат от 7 – 15 кг, а женските 4 – 7 кг. Има къса гъста козина и също така гъст подкосъм. Характерна е с кръглата си глава и големите си кръгли очи. Тялото ѝ е с „квадратна“ форма. Очите са големи и закръглени. Ушите са с леко заострени връхчета и отдалечени.

Нейните черти я правят популярна порода за участие в котешки шоута.[1] Британската късокосместа е най-популярната котешка порода във Великобритания до 1999 г., когато е заменена от Сиамската котка.[2]

Има спокоен, уравновесен характер, умна и чистоплътна е, лесно се адаптира и се разбира с деца, кучета и други домашни любимци. Отстъпчиви и толерантни са, особено към деца. Докато собствениците им са навън те предпочитат да спят.

Породата се е превърнала в любимец на животински треньори, заради своя характер и интелигентност, а в последните години тези котки са се появили в холивудски филми и телевизионни реклами. Могат да научат малки трикове.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. British Shorthair Breed Profile // TheCatSite. Посетен на 31 август 2006 г.
  2. Analysis of Breeds Registered by the GCCF // Governing Council of the Cat Fancy. Архивиран от оригинала на 2008-06-11. Посетен на 1 януари 2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]