Аблай хан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Аблай хан
хан на казахите
Управление1771 – 1781
Коронация1771, Каркарала
НаследилАбилмамбет хан
НаследникУали хан
Лични данни
Роден
Починал
Погребан вМавзолей на Ходжа Ахмед Ясави, Туркестан, Южен Казахстан
Пълно имеВали Улах Абилмансур
Други титлиХан на Орта жуз (Средната орда)
Семейство
ДинастияЧингизиди
БащаВали Коркем
БракКарашаш
Потомци30 деца[1]
Портал  Портална икона   Биографии
Аблай хан в Общомедия

Вали-Ула Абилмансур Аблай хан (на казахски: Әбілмансұр хан, наричан и Абулай хан; 1711 – 1781) става осемнадесетия хан на казахите, след като преодолява разединението Трите орди през 1771 г.

Абилмансур е роден в Туркестан, столица на съюза Орта жуз – Средната казахска орда. Той е син на Коркем султан, внук на Аблай Кръвожадния хан и потомък на Барак хан, с което наследява властта над Средната орда. Баща му е убит след нападение на ойратите от Джунгария и Абилмансур бяга в Самарканд. Младостта на изгнаника преминава като пастир на известния вожд Толе, комуто служи под името Сабалак „Мръсния“. Той започва да ползва името на дядо си като боен вик, а след победата си над джунгарския военачалник Шаръш печели името на Канъшер Аблай като собствено и уважението на джигитите, които го риемат за свой „батър“ (герой).

Воин[редактиране | редактиране на кода]

През 1739 г. Абилмамбет хан консолидира Средната орда, а Аблай е избран за главен военачалник на съюза. През 1740 година 120 първенци сред казахите от Орта жуз посещават Оренбург, където сключват договор за покровителство от страна на Руската империя. С осигурена западна граница казахите продължават войната си с джунгарите, но през 1742 при река Ишим Аблай попада във вражески плен. Като високопоставен заложник той получава специално отношение, учи монголски и манчжурски език, дружи с Амурсана и често гостува на хунтайджи Галдан Церен. През есента на 1743 г. с посредничеството на руския дипломат Карл Милер Аблай е заменен за друг аманат.

През 1744 г. Абулмамбет хан връща ханското седалище в Туркестан, а към 1746, след смъртта на Галдан-Церен, Имперски Цин подчинява Джунгария и заплашва пасищата на Средната орда. Казахите дават убежище на ойратския метежник Амурсана против империи, но в крайна сметка им се налага да признаят манчжурското господство. През 1757 г. синът на Абулмамбет и Аблай отиват на дипломатическа мисия в Пекин, където получават за своя владетел титлата ван – васален княз. Едновременно с това Аблай възстановява и връзките с Руската империя, опитвайки да провежда политиката „между лъв и дракон“. През 1759 в Петербург е изпратен родственика на Аблай Жолбаръс в знак на потвърждение на руския протекторат. Този акт налага изпращане през 1762 г. на заложници и в Пекин, с което казахите получават правото да установят пазари в Чугучак и Кулджа.

Изображение на Аблай хан на съвременна казахска банкнота

Хан[редактиране | редактиране на кода]

През 1771 г. умира Абулмамбет хан. Правото на братята и сина му върху унаследяването на ханската титла не е уважено и курултая на старейшините избира за хан Аблай. Авторитетът му и външнополитическата конюнктура му печелят подкрепата на родовете от другите две орди – Старата и Младата. Аблай е коронован в Каркарала като хан на всички казахи. Избухналото Селско въстание в Русия отваря нови дипломатиески възможности пред Аблай и той се среща с Емелян Пугачов, обещавайки му поддръжка. Ханът не нарушава и контактите си с руското правителство, като през 1778 е признат от императрица Екатерина II като хан само на Средната орда.

Аблай хан провежда серия успешни завоевателни кампании срещу киргизите и Кокандско ханство. Умира през 1781 след като завладява Ташкент. Негов потомък е Чокан Валиханов, руски царски офицер, а през 2005 е заснета филмовата копродукция „Номад“, разказваща историята на Абилмансур Аблай хан.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ахмет Кенесарин. Султаны Кенесары и Сыздык

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Абылай-хан“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Абилмамбет хан
Казахско ханство
Казахско ханство
Хан на казахите (1771 – 1781)
Уали хан