Аверно

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аверно
Lago d'Averno, Avernus
кратерно езеро
Аверно
Аверно
Italy relief location map.jpg
40.8383° с. ш. 14.075° и. д.
Местоположение в Италия
Местоположение Flag of Italy.svg Италия
Кампания Кампания
Ширина 2 km
Дълбочина 60 m
Надм. височина 1 m
Населени места Поцуоли
Аверно в Общомедия

Езерото Аверно (на италиански: Lago d'Averno, Avernus) е вулканично кратерно езеро в област Кампания, Южна Италия. Езерото се намира в кратера Аверно, на около 4 км северозападно от Поцуоли. То е с почти кръгли размери: 2 км широчина и 60 метра дълбочина.

История[редактиране | редактиране на кода]

Аверно е от голямо значение за древните римляни, тъй като считали, че то е входът към Хадес. Името му идва от гръцката дума αορνος, („aornos“ което значи: „без птици“) позовавайки се на убеждението, че птиците които прелитат над езерото падат в него, умъртвени от отровните изпарения издигащи се от водата. Името „Аверно“ често се използва от римските писатели, като синоним на „подземен свят“. В произведението на Вергилий – Енеида, Еней слиза в подземния свят през пещера намираща се в близост до езерото. В произведението Fabulae на Хигин, Одисей също слиза в долния свят от това място, където среща сянката на своя приятел Елпенор, загинал в двореца на Цирцея.

Не е ясно дали езерото наистина е било смъртоносно, каквато репутация му се носила, но със сигурност не е опасно за птиците в наши дни. Възможно е от вулканичната дейност да са се отделяли смъртоносни изпарения. Езерата в кратерите на активни вулкани са изключително опасни (за пример кратерното езеро Ниос в Камерун – в резултат на вулканична активност под езерото, се натрупват опасни количества смъртоносен токсичен газ. Разтвореният във водите на езерото въглероден диоксид постепенно се повишава до критични нива. През август 1986 г. изригване на въглероден диоксид от Ниос причинява смъртта на 1700 души[1]).

Въпреки предполагаемата опасност от езерото, древните римляни строят по бреговете му множество вили, лозя и винарни. В северната му част са построени много храмове и голяма баня.

През 37 пр.н.е. римският военачалник Марк Випсаний Агрипа, преустройва езерото във военноморска база и пристанищен комплекс наречен „Порт Юлий“. Аверно се свързва посредством канал с Лукринското езеро и с морето.[2] Бреговете на езерото също се свързват с подземен тунел (Grotta di Cocceio) с гръцката колония Куме, който е дълъг около един километър и е достатъчно широк за да се преминава с колесници.[3] Това е първият в света подземен пътен тунел; използва се до недалечната 1940 г.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

През 2010 г. полицията запорира езерото, като собственика му е обвинен, че е поставено лице на италианската мафия.[4][5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Trying to Tame the Roar of Deadly Lakes. // New York Times. Посетен на 26 май 2013. (на английски)
  2. ((en)) Meyer Reinhold, Marcus Agrippa. A biography, стр. 29 – 32. The W. F. Humphrey Press: Geneva, New York 1933.
  3. The Crypta Neapolitana; A Roman Tunnel of the early Imperial Age (PDF). // UNESCO. Посетен на 26 май 2013. (на английски)
  4. Nick Squires. Entrance to the underworld 'used as Mafia hideout'. // Telegraph.co.uk. Посетен на 26 май 2013. (на английски)
  5. Конфискуваха езеро и имоти за 1,3 млрд. евро от Камората. // classa.bg. Посетен на 26 май 2013.[неработеща препратка]

Източници[редактиране | редактиране на кода]