Адамандиос Кораис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Адамандиос Кораис
Αδαμάντιος Κοραής
гръцки философ

Роден
Починал
Погребан Монпарнаско гробище, Париж, Франция

Образование Университет на Монпелие
Философия
Регион Западна философия
Научна дейност
Област Филология
Подпис A-korais-signature-1815.svg
Адамандиос Кораис в Общомедия

Адамандиос Кораис (на гръцки: Αδαμάντιος Κοραής) е виден гръцки просвещенски писател, работил по изчистването на гръцкия език от чужди примеси. Кораис издава печатно много от произведенията на древногръцките класици — например Βιβλιοθήκη ελληνική на Страбон с ценни филологически въведения, като публикува статии по гръцки език и литература. Не е чужд на политическите борби за новогръцка държавност, излизайки с брошурата „За днешното положение на образованието в Гърция“, с която горещо защитава отечеството си, намирайки го за законен наследник на Древна Гърция.

В годината на смъртта му излиза негова автобиография. През 1881 г. в Атина излиза I том от събраните съчинения на Адамандиос Кораис.

Идейната линия в творчеството на Кораис не е оригинална и се изразява в стремеж към просветни реформи, следвайки примера на западноевропейските образци на основата на научните и теоретични постижения на „просветена“ Европа. Това идейно течение, застъпвано от Кораис, от своя страна напълно отрича наследството на Византия, византизма и постиженията на византологията, намирайки Средновековието за анахронизъм, довел до упадъка на (древно)гръцката култура.

В този идеен дух, повлиян от Френската революция, Кораис предприема и намеса в богословската мисъл на епохата, стигайки от предложения за реформирана църква до „измисляне“ на собствена религия (на Върховното същество), чиито главни черти са: отдалечаване от патристичната традиция, отричане на монашеството, на усъвършенстването в духа на благочестието и на моралните ценности и отричането на вселенския дух на Православието, което не е ограничено от етнически или други граници. „Новата религия“ на Кораис е изцяло издържана в атеистичния и антиклерикален дух на Европа по това време, при което обаче се пренебрегва своеобразието на Православието, което не е философска или юридическа система. Тя е плод на духовен живот с цел постигане на Бога. Така Кораис на практика стига до позиция, която в своята цялост довежда до духовното и политическото отслабване на елинизма, не разбирайки и не използвайки историческия метод в проповядвания от него съвременен елинизъм.

Източници[редактиране | редактиране на кода]