Византология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Век след трагичния край на Византия Йеронимус Волф възстановява паметта за нея, а Едуард Гибън я допълва в „Залез и упадък на Римската империя

'Византологията, или византийски проучвания,' са интердисциплинарен клон на хуманитарните науки, чийто предмет на изследване са историята, културата, религията, изкуството, науката, икономиката и политиката на Византийската империя.

За основател на дисциплината се счита немският филолог Йеронимус Волф - ренесансов хуманист, комуто дължим и днешното популярно име на Източната Римска империя – Византия или Византийска империя.

Византологията намира последователи още през ХVІ век и извън границите на Свещената Римска империя - сред ренесансовите творци и изследователи в Нидерландия и Италия.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Byzantine studies“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.