Адрар дез Ифогас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Адрар дез Ифогас
Une guelta, près d'Oubankort dans l'Adrar des Ifoghas.jpg
Mali relief location map.jpg
19.1167° с. ш. 1.75° и. д.
Местоположение на картата на Мали
Общи данни
Местоположение  Мали
Надм. височина 890 m
Адрар дез Ифогас в Общомедия
Каменно образувание в планината Тимиджелелин

Адрар дез Ифогас (на френски: Adrar des Ifoghas) е обширна планинска верига в североизточната част на Мали. Адрар дез Ифогас е сред големите планински масиви на Сахара, като Ахагар в Алжир, Аир в Нигер и Тибести в Чад. Главното населено място е малкият град Кидал.

Названието на масива идва от туарег. Адрар означава "планина, масив", а ифогас е название на местно туарегско племе, чийто основен клан Ифога е оказвал значително политическо влияние върху другите племена в тази част на пустинята. Така в буквален превод Адрар дез Ифогас означава "Планината на ифогасите".

Площта му е малко по-голяма от тази на Франция — 250 000 кв. км. Най-високата точка е с височина от около 890 м над морското равнище. Целият масив е осеян с големи образувания от гранитни скали. Срещат се и т.нар. гелти – плитки естествени езера, образувани от избиването на подпочвени води на повърхността. Долинните местности са труднодостъпни и сухи. На юг част от тях се свързват с басейна Азауад, а на север — с каменистата местност Танезруфт.

На територията на Адрар дез Ифогас се намират множество изрисувани пещери и останки от древни сахарски култури. В днешно време това е район на действие на бунтовническата туарегска групировка Демократично движение за промяна от 23 май.