Адрар дез Ифогас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Адрар дез Ифогас
19.1167° с. ш. 1.75° и. д.
Местоположение на картата на Мали
Общи данни
Местоположение Мали
Надм. височина890 m m
Адрар дез Ифогас в Общомедия
Каменно образувание в планината Тимиджелелин

Адрар дез Ифогас (на френски: Adrar des Ifoghas) е обширно плато в североизточната част на Мали и частично на територията на Алжир, разположено в южната част на Сахара. Названието на платото е дадено от туарегите. Адрар означава „планина, масив“, а ифогас е название на местно туарегско племе, чийто основен клан Ифога е оказвал значително политическо влияние върху другите племена в тази част на пустинята. Така в буквален превод Адрар дез Ифогас означава „Планината на ифогасите“. Главното населено място е малкият град Кидал, разположен в южното му подножие.

Местните жители отглеждат камили, зебу, пшеница, тютюн, пипер, лук.

География[редактиране | редактиране на кода]

Най-високата точка е с височина от около 890 m над морското равнище и е в непосредствена близост до границата с Алжир. Целият масив е осеян с големи образувания от древни гранитни скали. Срещат се и т.нар. гелти – плитки естествени езера, образувани от избиването на подпочвени води на повърхността. Долинните местности са труднодостъпни и сухи. На юг част от тях се свързват със сухата долина Азауад, а на север – с каменистото плато Танезруфт. В сухите долини (уади) на относително малка дълбочина има подпочвени (грунтови) води, като в тях виреят ксерофитни треви, във водосборните котловини е развита слаба опустинена савана, а най-високите части са заети от планинска пустиня. Покрай западното подножие на платото преминава съвременен асфалтов път от град Бешар в Алжир до град Гао в Мали, изграден по трасето на бивш кервански път.[1]

На територията на Адрар дез Ифогас се намират множество изрисувани пещери и останки от древни сахарски култури. Районът е богат на археологически останки, особено скални рисунки, които изобразяват ловуващи мъже и земеделци, отглеждащи добитък.[2] Скелетът на човек Аселар също е открит в района от Владимир Беснар и Теодор Моно.[3] Адрар дез Ифогас също е популярен за пешеходен туризъм.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 2013 г. суровите пустоши на планината се превръщат в убежище за ислямистки бойци, бягащи от френската намеса в гражданската война в Мали. [4] На 22 февруари се води битка в Адрар де Ифогас, убити са 25 чадци, включително Абдел Азиз Хасане Адам, водещият командир на чадските специални части в Мали и 93 ислямисти. На 12 март се състои битка в село Тигаргар, при която загиват един чадски войник и 6 ислямисти. Битката води до това, че чадците превземат селото.

В днешно време това е район на действие на бунтовническата туарегска групировка Демократично движение за промяна от 23 май.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((ru)) «Большая Советская Энциклопедия» – Адрар-Ифорас, т. 1, стр. 236
  2. Velton, Ross. Mali: The Bradt Travel Guide. London, Bradt Publications, 2000. с. 169.
  3. Bassey W. Andah. Foundations of Civilization in Tropical Africa. Concept Publications, 2009. ISBN 9788406033. с. 107. Посетен на 15 June 2016.
  4. Adam Nossiter. Mali War Shifts as Rebels Hide in High Sahara // The New York Times, 9 February 2013. Посетен на 10 February 2013.