Акиле Вианели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Акиле Вианели
Achille Vianelli
италиански художник
Роден
Починал
2 април 1894 г. (90 г.)
СтилПейзажна живопис
Антон Сминк ван Питло
Акиле Вианели в Общомедия

Акиле Вианели (на италиански: Achille Vianelli), (Порто Маурицио, 21 декември 1803 – Беневенто, 2 април 1894) е италиански художник, гравьор и учител с френско гражданство.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Баща му Джован Батиста Вианели, родом от Венето, се е жени за парижанка и следователно сменя името си на Вианели, приема френска националност и става консулски агент на Наполеон в Порто Маурицио (сега Империя (град)). От Порто Маурицио семейството се мести в Отранто, където Акиле прекарва младостта си. През 1819 г. той заминава за Неапол, за да учи живопис, а баща му и сестра му се завръщат във Франция.

В Неапол Акиле се сближава с Джачинто Джиганте, заедно с когото изучава Пейзажна живопис. Посещава за няколко месеца и училището на Волфганг Хюбер.

Като ученик на Антон Сминк ван Питло, Акиле Вианели посещава заедно с други ученици, Джачинто Джиганте, Алесандро Фергола и Габриеле Смаргиази, сформираната в ателието на Питло Школа в Позилипо. Той постепенно изоставя живописта с маслени бои, за да се посвети на Пейзажна живопис рисувана с Акварел. Много от неговите пейзажи са литографирани и публикувани в издания, посветени на град Неапол.

През 1848 г. Акиле се мести в Беневенто, където се отдава на живопис и през 1850 г. основава школа по рисуване в манастира „Санта София“. Сред учениците му е и Гаетано де Мартини.

Славата му се разпространява във Франция и Луи-Филип го призовава в двореца, за да дава на принца уроци по рисуване. Като учител в кралския двор, Акиле живее във Франция до 1846 г.

Синът му Алберто, също пейзажист, роден през 1847 г., се премества в Париж през 1875 г.

Акиле Вианели умира в Беневенто на 2 април 1894 г.

Музеи с изложени картини на художника[редактиране | редактиране на кода]

Картини на Акиле Вианели[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • R. Causa: La Scuola di Posillipo Milano, Fratelli Fabbri Editori, 1967.
  • Achille della Ragione – Collezione della Ragione, pag. 92 – 93 – Napoli 1997
  • Anna Caputi, Raffaello Causa, Raffaele Mormone (a cura di), La Galleria dell'Accademia di Belle Arti in Napoli, Napoli, Banco di Napoli, 1971, SBN IT\ICCU\NAP\0178087.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Achille Vianelli в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​