Галерия на Академията за изящни изкуства (Неапол)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Галерия на Академия за изящни изкуства (Неапол)
Galleria dell'Accademia (Napoli)
Музеи в Италия
AccademiaBelleArtiNaples2.jpg
Местоположение в Неапол
Местоположение Неапол
Тематика Художествена галерия
Основан 1891
Основател Филипо Палици
Работно време от 10.00 до 14.00
(почивни дни: неделя и понеделник)
Допълнителна информация
Адрес Виа „Костантинополи“ 107
Телефон +39 081 441900
Сайт www.abana.it/it/
Галерия на Академия за изящни изкуства (Неапол) в Общомедия

Галерията на Академията за изящни изкуства (на италиански: Galleria dell'Accademia (Napoli)) е музейна институция, основана през 1864 г. и разположена в сградата на Академия за изящни изкуства в Неапол.

Експонатите в музея са от различни исторически периоди, като преобладава броят на създадените през деветнадесети век от студенти на Академията.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1864 г. Академията е прехвърлена първо в сградата на Кралския дворец на науките, в която от 17 март 1861 г. се помещава Национален археологически музей в Неапол, а след това през 1891 г. в сградата на преобразувания по проект на Ерико Алвино манастирски комплекс на Виа „Санта Мария ди Константинополи“, Неапол. За президент на Академията е назначен Филипо Палици.

Официалното откриване на галерията обаче е едва през 1916 г., като президент на Академията е Винченцо Волпе. По структурни причини галерията е затворена няколко години по-късно и остава недостъпна за обществеността до 1929 г.

Земетресението от 1930 г., събития свързани с Втората световна война и кражбата през втората половина на ХХ век, довеждат до затваряне на галерията. Окончателното повторно отваряне е едва през 2005 г.

Изложени творби[редактиране | редактиране на кода]

„Глава на лъв“, Филипо Палици

В историческата галерия са изложени рисунки, картини и статуи от мрамор, бронз и теракота от XVI в. до XIX в.

Важен брой експонати идват от дарение Палици през 1896 г. от Филипо Палици. Дарението включва картини и рисунки предимно от чуждестранни художници като Жан Батист Камий Коро, Александър Габриел Декамп и Анри Русо.

В допълнение към историческата галерия има галерия статуи — редки и с голяма стойност. Регионалната галерия на модерното изкуство се състои от почти 800 произведения, като картини, рисунки и статуи, от които почти петстотин картини, над двеста рисунки и около седемдесет скулптури, както и видео раздел.

„Рисунка“, Теодоро Дуклере

Рисунки[редактиране | редактиране на кода]

Колекцията от рисунки и акварели има 206 броя, рисувани от майстори и студенти от Академията, като Джачинто Джиганте, Доменико Морели, Антон Сминк ван Питло, Микеле Камарано и Теодоро Дуклере. Има и някои творби на Джандоменико Тиеполо.

Антични картини[редактиране | редактиране на кода]

Отдясно „Санта Катерина“ от Матия Прети, Отляво „Сан Гироламо“ от Хосе де Рибера

Най-старата част от колекцията е съставена от 28 картини на художници от Неаполитанската школа по изобразително изкуство, датиращи от XVI век до средата на XVIII-ти век. Произведенията са от периода, в който Академията споделя същата сграда, в която е и Кралският музей на Бурбоните, и включва картини като „Санта Катерина“ от Матия Прети, „Сан Гироламо“ от Хосе де Рибера, „В Катедралата“ от Франсоа де Номе, „Христос изгонва търговците от храма“ от Вивиано Кодаци.

Картини от XIX век[редактиране | редактиране на кода]

Творбите от деветнадесети век са най-многобройни и свидетелстват за важната роля на Академията през този период, като са и с различна тематика.

Представящи Школата в Позилипо са творбите на Джачинто Джиганте, Антон Сминк ван Питло и Консалво Карели.

Колекцията съдържа и висококачествени портрети, включително тези рисувани от Жан Баптис Уикар, Гаетано Форте, Джоузеф Бонифаси.

„Рибарче“, Винченцо Джемито

Творби, представящи исторически субекти, са картини дело на художниците Доменико Морели, Джузепе Манчинели, Габриеле Смаргиази и Франческо Северио Алтамура.

Картини от XX век[редактиране | редактиране на кода]

Колекцията се състои от произведения на майстори, свързани с Академията, като Антонио Манчини, Карло Бранкачо, Винченцо Чардо, Саверио Гато, Емилио Ноте и други.

Скулптури[редактиране | редактиране на кода]

В колекция Скулптури са изложени работи, изваяни от различни видове материали, като бронз, мрамор и теракота. Има голям брой творби на Винченцо Джемито, които заемат цяла зала, както и творби на Акиле Д Орси, Тито Анджелини и Джовани Амендола.

Галерията разполага с една бродерия от XVII в., изработена със залепени конци, дело на Мариана Елмо.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Accademia di belle arti di Napoli, Carte d'Accademia: maestri e allievi nei documenti dell'archivio storico dell'Accademia di belle arti di Napoli: Napoli, Galleria dell'Accademia di belle arti, 16 aprile-30 maggio 2009, Napoli, Arte'm, 2009, SBN IT\ICCU\CFI\0735104.
  • Accademia di Belle Arti di Napoli, Pittori in Accademia tra Ottocento e Novecento nella Galleria dell'Accademia di Belle Arti di Napoli: Napoli, Villa Pignatelli, primavera-estate 1996, Pozzuoli, Elio De Rosa, 1996, SBN IT\ICCU\NAP\0176779.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Galleria dell'Accademia (Napoli)“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.