Доменико Морели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Доменико Морели
Domenico Morelli
неаполитански художник
Автопортрет
Автопортрет
Роден
Починал
Неапол, Италия
Академия Академия за изящни изкуства в Неапол
Професия Художник, Сенатор на Кралство Италия
Награди Командор на Ордена на Свети Маурицио и Лазаро Кавалер на Цивилния орден на Савоите Командор на Ордена на Италианската корона
Доменико Морели в Общомедия

Доменико Морели (на италиански: Domenico Morelli), (Неапол, 4 август 1826 – Неапол, 13 август 1901) е италиански художник и политик. Смятан за един от най-важните неаполитански художници от деветнадесети век, той е и сенатор на Кралство Италия в 16-ия парламентарен мандат, както и учител на художника Винченцо Петрочели.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Доменико Морели е роден на 4 август 1826 в Неапол. През 1848 е осиновен от Франческо Солдиеро и съпругата му Мария Джузепа, като впоследствие приема фамилното име Морели, с което става известен. Започва да посещава Академия за изящни изкуства в Неапол през 1836 г., като в първите му картини се забелязва Романтизъм.

През 1848 г. той печели конкурс, който му позволява да учи в Рим, където след като участва в размириците от 1848 г., е затворен за кратък период от време.

През 1850 г. посещава Флоренция, където получава първото обществено признание за творбата си „Иконоборци“. През 1855 г. участва заедно с Франческо Соверио Алтамура и Серафино Де Тиволи на Изложението в Париж.

През 1860, е сред най-известните италиански художници от своето време и е назначен за консултант на Музей Каподимонте по отношение придобиване на нови произведения на изкуство и подреждане на съществуващите колекции.

През 1868 г. получава учителския пост в Академия за изящни изкуства в Неапол, където подготвя много студенти, като Джузепе Коста, Франческо Копола Касталдо, Джузепе де Нигрис, Рафаеле Ражионе и Акиле Таларико. Той също така се интересува от религиозни, мистични и свръхестествени теми. От този период е едно от най-известните му произведения, „Успение“, изложено в Кралския дворец в Неапол. Сред произведенията му от същия период е и люлката на Витрио Емануе III, която се съхранява в Кралски дворец в Казерта. Той също така е един от художниците, които рисуват илюстрациите на Амстердамската Библия 1895 г.

От 1899 до смъртта си през 1901 г., Доменико Морели е директор на Академията за изящни изкуства в Неапол.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Доменико Морели е Командор на Ордена на Свети Маурицио и Лазаро, Кавалер на Цивилния орден на Савоите и Командор на Ордена на Италианската корона.

Картини на Доменико Морели[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Primo Levi, L'Italico, Domenico Morelli nella vita e nell'arte, 1906, Casa editrice nazionale Roux e Viarengo, Roma-Torino
  • Angelo Conti, Domenico Morelli, 1927, Edizioni d'arte Renzo Ruggiero, Napoli
  • AA. VV. Filippo Palizzi e Domenico Morelli, Catalogo mostra Promotrice BB.AA. Salvator Rosa, Napoli 1961
  • A. Schettini, La Pittura napoletana dell'Ottocento Editrice E.D.A.R.T. Napoli 1967
  • AA. VV. Il secondo ‘800 italiano, Le poetiche dal vero, Mazzotta Milano 1988
  • AA. VV. Capolavori dell'800 Napoletano, dal romanticismo al verismo, Mazzotta, Milano 1997
  • Nello e Saverio Ammendola, Ottocento-Novecento, due secoli di pittura a Napoli, con introduzione e intervista di M. Picone Petrusa, Electa Napoli, Napoli 1999.
  • AA. VV. Domenico Morelli e il suo tempo, 1823 1901 dal romanticismo al simbolismo, Electa Napoli, 2005
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Domenico Morelli (pittore)“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Изкуство“         Портал „Изкуство          Портал „Италия“         Портал „Италия