Аксолотъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аксолотъл
Ambystoma mexicanum 1.jpg
Природозащитен статут
CR
Критично застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Ръкоперки (Sarcopterygii)
клас:Земноводни (Amphibia)
разред:Опашати земноводни (Caudata)
семейство:Амбистомови (Ambystomatidae)
род:Амбистоми (Ambystoma)
вид:Аксолотъл (A. mexicanum)
Научно наименование
Shaw, 1798 г.
Разпространение
Axolotl distribution map.svg
Аксолотъл в Общомедия
[ редактиране ]

Аксолотълът (на латински: Ambystoma mexicanum; на нахуатъл: āxōlōtl, на испански: ajolote; на английски: axolotl) е вид воден саламандър. Неговият интересен външен вид се дължи на факта, че не извършва метаморфоза, а остава във водната си ларвовидна форма, дори в полово зряла възраст. Неговото развитие е добър пример за неотения.

Напълно израсналият аксолотъл, на възраст 18 – 24 месеца, е с дължина 15 – 45 cm, но обикновено не достига 30 cm. Характерни са непокритите им папратообразни хриле. Аксолотлите дишат през кожата, но притежават и бели дробове. По цвят варират от чисто бели до черни, като се срещат и сиви, и кафяви. Аксолотлите са месоядни и ловят малки плячки, като насекоми и дребни рибки, които гълтат цели. Въпреки че се случва рядко, аксолотлите могат да претърпят метаморфоза и в тази си форма приличат на Ambystoma mavortium, сродник на тигровия саламандър.

Аксолотлите обитават езерата Хочимилко и Чалко в централно Мексико, както и вулканични кратери, пълни с вода. Дивата популация е застрашена поради разрастването на Мексико Сити; видът е в списъка CITES.

Дивите аксолотли рядко са бели. Мутантът албинос, често срещан в лаборатории и зоомагазини, е създаден в американска лаборатория през 1950-те. Аксолотлите се развъждат и използват в големи количества за научни цели. Най-забележителният им белег е тяхната способност за оздравяване: аксолотлите са в състояние да регенерират цели крайници, а в някои случаи дори още по-жизненоважни структури, като части от мозъка.

Природозащитен статут[редактиране | редактиране на кода]

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

Името им идва от нахуатъл (един от езиците на ацтеките), и означава водно чудовище (от думите atl, „вода“, и xolotl, „чудовище“).

Аржентинският писател Хулио Кортасар има разказ на име „Axolotl“, в който главният герой се превръща именно в аксолотъл.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ambystoma mexicanum (Shaw, 1798). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 10 юли 2020 г. (на английски)
  2. Zambrano, L., Mosig Reidl, P., McKay, J., Griffiths, R., Shaffer, B., Flores-Villela, O., Parra Olea, G. & Wake, D. 2006. Ambystoma mexicanum. В: IUCN 2007. 2007 IUCN Red List of Threatened Species. <www.iucnredlist.org>. Посетен на 19 август 2008.