Аксолотъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Аксолотъл
Природозащитен статут
CR
Критично застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Земноводни (Amphibia)
разред:Опашати земноводни (Caudata)
семейство:Амбистомови (Ambystomatidae)
род:Амбистоми (Ambystoma)
вид:Аксолотъл (A. mexicanum)
Научно наименование
Shaw, 1798
Разпространение
Аксолотъл в Общомедия
[ редактиране ]

Аксолотълът (на латински: Ambystoma mexicanum; на нахуатъл: āxōlōtl, на испански: ajolote; на английски: axolotl), също мексиканска амбистома,[2] е вид воден саламандър. Неговият интересен външен вид се дължи на факта, че не извършва метаморфоза, а остава във водната си ларвовидна форма, дори в полово зряла възраст. Неговото развитие е добър пример за неотения.

Напълно израсналият аксолотъл, на възраст 18 – 24 месеца, е с дължина 15 – 45 cm, но обикновено не достига 30 cm. Характерни са непокритите им папратообразни хриле. Аксолотлите дишат през кожата, но притежават и бели дробове. Тях използват, когато излязят на повърхността, вземат въздух и остават да плават, както другите земноводни. По цвят варират от чисто бели до черни, като се срещат и сиви, и кафяви. Аксолотлите са месоядни и ловят малки плячки, като насекоми и дребни рибки, които гълтат цели. Въпреки че се случва рядко, аксолотлите могат да претърпят метаморфоза и в тази си форма приличат на Ambystoma mavortium, сродник на тигровия саламандър.

Аксолотлите обитават езерата Хочимилко и Чалко в централно Мексико, както и вулканични кратери, пълни с вода. Дивата популация е застрашена поради разрастването на Мексико Сити; видът е в списъка CITES.

Дивите аксолотли рядко са бели. Мутантът албинос, често срещан в лаборатории и зоомагазини, е създаден в американска лаборатория през 1950-те. Аксолотлите се развъждат и използват в големи количества за научни цели. Най-забележителният им белег е тяхната способност за оздравяване: аксолотлите са в състояние да регенерират цели крайници, а в някои случаи дори още по-жизненоважни структури, като части от мозъка.

Природозащитен статут[редактиране | редактиране на кода]

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

Името им идва от нахуатъл (един от езиците на ацтеките), и означава водно чудовище (от думите atl, „вода“, и xolotl, „чудовище“).

Аржентинският писател Хулио Кортасар има разказ на име „Axolotl“, в който главният герой се превръща именно в аксолотъл.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ambystoma mexicanum (Shaw, 1798). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. Регламент (ЕО) № 338/97 на Съвета от 9 декември 1996 година относно защитата на видовете от дивата флора и фауна чрез регулиране на търговията с тях // EUR-Lex. Посетен на 2022-10-04.
  3. Zambrano, L., Mosig Reidl, P., McKay, J., Griffiths, R., Shaffer, B., Flores-Villela, O., Parra Olea, G. & Wake, D. 2006. Ambystoma mexicanum. В: IUCN 2007. 2007 IUCN Red List of Threatened Species. <www.iucnredlist.org>. Посетен на 19 август 2008.