Александър Лепавцов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александър Лепавцов
Александар Лепавцов
политик и журналист от Северна Македония
Роден
1935 г.
Починал
9 март 2008 г. (73 г.)
Техника
Област Строително инженерство

Александър Методиев Лепавцов (на македонска литературна норма: Александар Лепавцов) е учен, политик и публицист от Северна Македония с българско национално съзнание.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александър Лепавцов е роден през 1935 година в град Прилеп, тогава в Югославия, днес в Северна Македония. Баща му е художникът Методи Лепавцов-Лемето от стария български прилепски род Лепавцови. Семейството емигрира в България през 1941 г., а Александър завършва гимназия в София. Връща се в Югославия през 1954 година и следва строително инженерство в Скопския университет, след което работи като инженер и прави докторат в областта на пътното строителство. Завършва Строителен институт в Любляна, Словения. Занимава се с научни изследвания в областта на строителството, транспорта и екологията и е автор на 8 монографии и над 100 студии.

След обявяването на независимостта на Република Македония в 1991 година Лепавцов става министър на градоустройството, строителството, транспорта и екологията в първото правителство на Република Македония. Участва в изработването на политическите програми на ВМРО-ДПМНЕ, през 90-те е член на ръководството на партията и на нейния Съвет за интелектуалците. Дълго време е и председател на Фонда на водите в Македония[1].

Лепавцов е баща на политика и общественик Андрей Лепавцов.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кой е Александър Лепавцов, в. Стандарт, 31 ноември 2006 г.
няма министър на транспорта и комуникациите (20 март 1991 – 5 септември 1992) Антони Пешев
     Портал „Македония“         Портал „Македония