Алоис Хитлер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алоис Хитлер
австрийски митничар и баща на Адолф Хитлер
Алоис Хитлер 
Алоис Хитлер през 1837 – 1903 г.
Роден: 7 юни 1837 г.
Починал: 3 януари 1903 г. (65 г.)

Алоис Хитлер (на немски: Alois Hitler), роден на 7 юни 1837 г. като Алоис Шиклгрубер (Alois Schicklgruber) в Щронес, община Дьолерсхайм, окръг Цветл, Долна Австрия, е австрийски държавен служител и баща на Немския диктатор и лидер на Нацистката партия Адолф Хитлер.

Алоис Хитлер е роден незаконно, като произходът на неговия баща остава неизвестен. От тук идва и теорията, че между него и една от съпругите му, Клара Пьолц, съществува роднинска връзка, като са считани за братовчеди. Също така това създава проблеми на самия Адолф Хитлер, който не успява да докаже чистата си арийска кръв.

С назначаването му за митничар, Алоис подава документи, с които иска да му бъде признато фамилното име на пастрокът му Хайдлер. По незнайни причини в австрийските регистри Алоис е записан с фамилията Хитлер.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Alois Hitler“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.