Анастас Стефанов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за основателя на МПО. За българския генерал от Втората световна война вижте Атанас Стефанов.

Анастас Стефанов
Anastas Stephanoff
български общественик
Роден

Анастас (Атанас) Стефанов (на английски: Anastas Stephanoff) е български емигрантски общественик, първи президент на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Анастас Стефанов е роден в леринското село Лаген или в град Кайляри, тогава в Османската империя. Завършва образованието си и работи като български учител в съседните села, като същевременно е член на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. През 1910-1911 година емигрира в САЩ, установява се във Форт Уейн, Индиана и започва да работи в места фабрика.

Застава начело на македоно-българското дружество във Форт Уейн. През 1922 година участва в учреждаването на МПО, на което присъстват делегати от около 20 македонски дружества. Избран е за пръв президент на организацията, а Аргир Лебамов от Вишени за касиер.[1][2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Королов, Лабро. The Upcoming 90th Anniversary of MPO as an Inspiration for the Future Generations, Macedonian Tribune, 7 юли 2011.
  2. MPO History – Anastas Stephanoff Elected as First MPO President
- Президент на МПО (1922 – ?) Васил Ишков
     Портал „Македония“         Портал „Македония