Ана Калви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ана Калви
Anna Calvi
английска певица
Родена
Музикална кариера
Стилпоп музика, инди рок
Инструментикитара, вокал
Активностот 2005 г.
ЛейбълDomino Recording Company
Семейство

Уебсайтwww.annacalvi.com
Ана Калви в Общомедия

Ана Калви (на английски: Anna Calvi) е английска певица и авторка на песни, както и китаристка. Произхожда от Туикънам. Свири на китара от дете и изучава музика в колежа. Създава дебютния си албум в продължение на няколко години, а през това време работи като учител по китара. Едноименният първи албум е издаден във Великобритания през януари 2011 г., доставяйки ѝ положителната нагласа на критиката. Той влиза в Класацията на албумите под номер 40, а по-късно е номиниран за музикалната награда Мъркюри.

Вторият ѝ албум, One Breath, е издаден на 7 октомври 2013 г. във Великобритания и САЩ чрез Домино Рекърдс. Калви получава вниманието на музикалните критици благодарение на мощния си глас, комплексното владеене на китарата и съблазнителните изпълнения на живо.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Ана Калви е родена с името Ана Маргарет Мишел Калви на 24 септември 1980 г. в Туикенъм. Майка ѝ е англичанка, а баща ѝ – италианец, като и двамата са терапевти. Прекарва по-голямата част от първите си три години в болница, тъй като има вродена дисплазия на тазобедрената става и претърпява хирургическа намеса. „Начинът, по който се справих, беше да си създам мой собствен свят. И това е моето взаимоотношение с музиката – свят, създаден от мен, в който бягам. Винаги съм била мечтателка. Нещата в началото остават с теб.

Обичащият музиката баща-италианец излага израстващата Ана на множество музикални жанрове. Тази нееднородна смес преминава от Кептън Бийфхарт през Ролинг Стоунс до Мария Калас, допълнена от ранно разбиране на класическата музика: „Толкова ме впечатляваше звукът. Винаги, щом зърнех някой инструмент, се развълнувах силно, и сърцето ми започваше да бие със страшна бързина“. Калви за първи път се захваща с цигулката на 6 години, а на 8 – с китарата. „Нещо ме обземаше всеки път, щом видех електрическа китара“, спомня си по-късно тя. Преди да навърши 10, тя използва караоке-машина с двойна касета, за да направи овърдъб на свиренето си. А през цялото това време, тя е привлечена „от импресионистичния елемент на музиката“; по-късно, тя е повлияна от композитори от 20 век като Оливие Месиен, Морис Равел и Клод Дебюси. Тя се опитва да пресъздаде с китарата чувството за тези композитори, като открива свиренето на Джанго Райнхарт и Джими Хендрикс на 13.

Първоначалното намерение на Калви е да изучава изкуство, но вместо това избира да специализира музика. Учи цигулка и китара в Саутхемптънския университет и завършва с отличие бакалавърската степен по музика през 2013 г.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

През 2018 г. Калви се разкрива като лесбийка.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]