Ана Стояноска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ана Стояноска
Ана Стояноска, 2014 г.
Ана Стояноска, 2014 г.
Родена 22 ноември 1977 г. (44 г.)
Професия театролог, писател, поет
Националност  Северна Македония
Активен период 2001 -
Жанр драма, лирика, документалистика
Направление постмодернизъм
Ана Стояноска в Общомедия

Ана Стояноска (на македонска литературна норма: Ана Стојаноска) е северномакедонска театроложка, университетска преподавателка, театрален критик, поетеса и писателка на произведения в жанра драма, лирика и документалистика.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Ана Стояноска е родена на 22 ноември 1977 г. в Прилеп, СФР Югославия (днес Северна Македония).

През 2001 г. завършва с бакалавърска степен специалност сравнителна литература в Катедрата по обща и сравнителна литература на Филологическия факултет „Блаже Конески“ на Скопския университет Св. св. Кирил и Методий“, а през 2003 г. получава магистърска степен по теория на театъра.[1]

След дипломирането си, от март 2002 г. работи като хоноруван изследовател на свободна практика в Института по театрология към Факултета за драматични изкуства на Скопския университет, а после става научен координатор в института. През 2003 – 2004 г. е на специализация във Факултета по драматични изкуства на Университета по изкуства в Белград. През 2007 г. получава докторска степен по театрология от Факултета по драматични изкуства на Скопския университет.

През април 2004 г. е назначена за младши асистент по специалност „Македонска драма и театър“ във Факултета по драматични изкуства на Скопския университет. От април 2010 г. става асистент професор за специалността, а от 2011 г. и за специалността „Сравнителна литература“ на факултета. От 2012 г. преподава „История на световната драма и театър“ за всички учебни групи във факултета. От 2019 г. е професор.[2]

Тя е членка на Асоциацията за сравнителна литература на Македония и е членка на северномакедонския програмен съвет на Институт за театрално изкуство на ЮНЕСКО.

Авторка е на публикации на проза, поезия и есеистично-научни статии в областта на театъра и литературно-критическа теория в северномакедонски и чуждестранни литературни периодични издания. Пише отзиви за театрални пиеси във всекидневника „Дневник“. Сътрудничка е на събития в областта на театралната музеология както в страната, така и в чужбина. Работи по международни проекти в областта на театрологията.

Книгата ѝ „Македонски постмодерен театар“ е издадена през 2006 г. Авторка е на монодрамата „Стаклен лампион“ (Стъклена лампа), с премиера през 2013 г.

Тя е инициатор, координатор и един от главните редактори на списание „Ars Academica“ – научно списание с международна редакция издавано в сътрудничество между Факултет по драматични изкуства – Скопие и Факултета на музикални изкуства – Скопие.

Първият ѝ роман „Јас и Лин, отпосле“ (Жак и Лин, след това) е издаден през 2016 г. Романът е удостоен с наградата „Рациново признание“.[3]

През 2020 г. поетичният ѝ сборник „Потпис: Трепетлика“ получава наградата „Антево перо“.[4] Ана Стояноска живее в Скопие.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Јас и Лин, отпосле (2016) – награда „Рациновото признание“[5]
  • Диалози в единствено число (2018)

Поезия[редактиране | редактиране на кода]

  • Потпис: Трепетлика (2020) – награда „Антево перо“

Сборници[редактиране | редактиране на кода]

Пиеси[редактиране | редактиране на кода]

  • Стаклен лампион (2013)

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

  • Интракултурална театарска дисперзија (2005)
  • Македонски постмодерен театар (2006)
  • Костаров – реалистична поетика и естетика на режисьор (2014) – за театралния режисьор Димитар Костаров
  • Во потрага по идентитетот (2019)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ана Стојаноска“ в Уикипедия на македонски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Литература“         Портал „Литература          Портал „Македония“         Портал „Македония