Ангел Бараков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Ангел войвода.

Ангел Бараков
български революционер
Роден

Ангел Костадинов Бараков, известен като Ангел войвода, е български хайдутин и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ангел Бараков е роден в неврокопското село Белотинци, тогава в Османската империя, днес в Гърция. Става хайдутин през 1876 година, след като влиза в конфликт с турска банда от село Вълково, която иска да го убие. Укрива се в планината, а по-късно се присъединява се към дружината на Стоян Карастоилов.

В 1878 година е войвода на чета в Кресненско-Разложкото въстание, която се сражава заедно с дружината на Стоян Карастоилов. На 8 ноември същата година, заедно с войводата Тодор Паласкаря, подпомага четата, водена от Баньо Маринов в сражението за освобождението на Банско.[2] Проявява голям героизъм в Разлога. С четата си успява да разбие и плени много турски войници. След пристигането на подкрепления за да спаси момчетата си от явна гибел се оттегля в България, където презимува. По-късно отново е войвода на чета.

След създаването на ВМОРО в 1894 година се присъединява към организацията и в 1904 е селски войвода на белотинската чета.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Марков, Иван. Автобиографията на възрожденския учител Спас Прокопов от с. Гайтаниново, Неврокопско // Македонски преглед (1). 2014. с. 89.
  2. Дойнов, Дойно. Кресненско-Разложкото въстание, 1878 – 1879, София, 1979, с. 51 – 52.
  3. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация: Войводи и ръководители (1893-1934): Биографично-библиографски справочник. София, Издателство „Звезди“, 2001. ISBN 954-9514-28-5. с. 17.