Анна Павлова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Анна Павлова
Анна Павловна (Матвеевна) Павлова
Руска балерина
Руска балерина
Родена Анна Матвеевна Павлова
Починала
Националност рускиня
Активни години 1899–1931
Родители Любов Павлова
Матвей Павлов или Лазар Поляков
Местожителство Лондон
Значими роли Умиращият лебед
Жизел
Спящата красавица
Уебсайт
Анна Павлова в Общомедия

Анна Павлова (на руски: А́нна Па́вловна Па́влова; родена в Санкт Петербург на 12 февруари 1881 г., починала във Хага на 23 януари 1931 г.) е легендарна руска прима балерина, според някои нейни почитатели най-великата на всички времена.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Умиращият лебед в изпълнение на Павлова ~1907 (7 sec)

Дебютира през 1899 г. на 18-годишна възраст в Царския Руски Балет в Петербург. През 1905 г. балетмайстора Михаил Фокин създава специално за нея великолепния танц Умиращият лебед по музиката на Сен-Санс. През 1909 г. Павлова вече е световноизвестна с трупата Ballets russes на Серж Дягилев. В продължение на следващите 20 години тя е почти непрекъснато на турне в Европа, като купува имение в Англия, където обаче, поради непрекъснатите пътувания, пребивава много рядко. Гастролира както в Европа, така и в Америка, Нова Зеландия, Австралия и Азия.

Съвсем неочаквано, Анна Павлова умира от пневмония по време на турне в хотел Дес Индес в Хага (Холандия), три седмици преди да навърши 50 години. Пневмонията е следствие от наранявания на вътрешни органи след катастрофа на влака, с който е пътувала и простуда при репетиция в неотоплена зала.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Майката на Анна Павлова е била перачка, омъжва се в много напреднала бременност за войника Матвей Павлов. Живели са в Лигово, близо до Санкт-Петербург, където се ражда Анна. Твърди се обаче, че нейният биологичен баща е крупният московски банкер и едър земевлделец от еврейски произход Лазар Поляков. Тази версия е непотвърдена, тъй като Анна Павлова винаги е пазела биографията си в пълна тайна. В едно интервю на зададен въпрос за личния ѝ живот от журналист, отговоря:

Моят личен живот? Това е театърът.

Тази нейна любов към сцената се потвърждава от факта, че до внезапната си смърт на 23 януари 1931 г., Анна Павлова изнася до девет спектакъла седмично.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]