Лебедово езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Лебедово езеро“

„Лебедово езеро“ (на руски: „Лебединое озеро“) е сред най-известните и одобрявани от критиката балети по музика на Чайковски.

Първото му цялостно представление е в Санкт Петербург в Русия на 17 февруари 1895 г. на сцената на Мариинския театър. Чайковски по онова време вече не е между живите и балетът е основан на по-ранна и по-малка творба, чиято премиера е на 4 март (20 февруари по стар стил) 1877 г. Хореографията на премиерата е на Мариус Петипа и Лев Иванов, като много по-късни постановки следват тяхната работа повече или по-малко плътно.

Ролите-близнаци на Одета и Одилия се танцуват от една и съща балерина. Одета-Одилия е сред най-тежките роли, защото изисква превъплъщаване в две напълно противоположни роли, както и изморителен танц-шедьовър, включващ 32 фуетета. Този подвиг е включен в хореографията, тъй като е бил номер на Пиерина Леняни, първата примабалерина асолута на Мариинския балет.

Премиерата на балета в Санкт Петербург всъщност е приета много хладно, представена с небляскави костюми и декор, необичайна хореография и посредствен оркестър. Тя се отклонила от традиционната руски форма на балета, при която се използвали истории със сюжет, достатъчен само за да поддържа виртуозните танци; балетът на Чайковски, за разлика от това, включва последователен сюжет, заради което по-голямата част от публиката е била загубена. По-късната нова постановка в годината след смъртта на Чайковски била аплодирана като шедьовър, тъй като използвала феноменален талант във всички аспекти.

Историята е за един принц, Зигфрид, който се влюбва в принцеса на име Одета, която е с човешки облик през нощта, но е омагьосана от злия магьосник фон Ротбарт, и се превръща в лебед през деня. Тя има свита от други девици-лебеди да ѝ прислужват. Принцът, излязъл на лов, я вижда да танцува на лунна светлина до езерото.

Лебедовото езеро е образувано от сълзите на родителите на Одета след отвличането ѝ от Ротбарт. Той се появява и Зигфрид заплашва да го убие, но Одета се намесва. Силата на магьосника може да бъде унищожена само ако някой пожертва живота си за царицата-лебед.

Заклинанието може да бъде унищожено само ако принцът се закълне във вечна вярност към нея. Ротбарт се промъква с дъщеря си Одилия в царския двор, като я преобразява като Одета. Принцът танцува с нея и обявява, че иска да я направи своя невеста.

Има няколко версии на финала. Следва една от тях: В този момент истинската Одета се появява на един прозорец. Принц Зигфрид разбира грешката си и бяга от замъка, за да я последва. Тя изчезва в езерото и той я последва. Не можейки да се оженят живи, те се събират в смъртта. Ротбарт, силата му и замъка му са унищожени. Девиците-лебеди са свободни и в човешки облик и танцуват в почит на душите на влюбените.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]