Анри Дюверие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Анри Дюверие
Henri Duveyrier
френски изследовател
Henri Duveyrier01 (Alexandre Quinet).jpg
Роден
Починал
25 април 1892 г. (52 г.)
Националност Флаг на Франция Франция
Анри Дюверие в Общомедия

Анри Дюверие (на френски: Henri Duveyrier) е френски пътешественик-изследовател на Африка.

Ранни години (1840 – 1857)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 28 февруари 1840 година в Париж, Франция, най-голямото дете на Чарлз Дюверие (1803 – 1866), известен драматург, и английската му съпруга Елън Клер. Образованието си получава в Лайпциг и Лондон, където за известно време е стажант при известния немски пътешественик Хайнрих Барт, което спомага за по-нататъшната му кариера като пътешественик-изследовател на Северна Африка.

Изследователска дейност (1857 – 1861)[редактиране | редактиране на кода]

Експедиция в Алжир (1857)[редактиране | редактиране на кода]

През 1857 г., едва 17-годишен попада в Алжир и решава да се отдаде на изследването на тази страна. Съумява да се добере до град Лагуат, неотдавна завзет от французите. Там той се запознава с номадите и за първи път вижда истинска пустиня. Идеята да се заеме с изучаването на пустинята и живота на туарегите се оказва у Дюверие сериозно увлечение.

След завръщането си във Франция, Дюверие описва в обширна статия своите преживявания в пустинята, която излиза в Германия през 1858 г. – „Notizen über vier herber. Völkerschaften“ (в сборника „Zeitschrift der Deutschen Morgenländischen Gesellschaft“, 1858). Освен това той завързва преписка с известния немски изследовател на Африка Хайнрих Барт (която продължава до смъртта на немския учен), който одобрява замисълът на юношата и дава на младия изследовател множество полезни съвети. Подобна преписка Дюверие води и с Густав Нахтигал.

Експедиция в Северна Африка (1859)[редактиране | редактиране на кода]

През 1859 г. предприема нова експедиция в Северна Африка като посещава Алжирска Сахара, Южен Тунис, Триполитания, Фезан, Мурзук и областта Туарег-Арджер. Тръгва от Алжир на югоизток, достига до Бискра, продължава на юг-югозапад през долината на сухата река Мзаб и пръв достига оазиса Ел Голеа. Оттам, през Уаргла и Тугурт, достига до Габес в Тунис.

Експедиция в Сахара (1860 – 1861)[редактиране | редактиране на кода]

През 1860 г. получава субсидия от френското правителство за продължаване на изследванията си в Сахара. Същата година от Габес тръгва на юг, преминава последователно през Гадамес, Западен Фезан и Гат, изследва платото Тасили Н'Аджер и северната част на масива Ахагар и през 1861, през Мурзук и Сокна, се завръща в Триполи.

През 1864 излиза от печат монографията му „Les Touareg du Nord“ (в превод „Северните туареги“).

Следващи години (1870 – 1892)[редактиране | редактиране на кода]

През 1870 г. Дюверие участва във Френско-пруската война и известно време прекарва в германски плен. През 1874 г. пътешества в Южен Тунис, а през 1876 – в Мароко.

Завършва живота си със самоубийство на 25 април 1892 година в Севър, Франция, на 52-годишна възраст.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • Les Touareg du Nord, Paris, 1864 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Henri Duveyrier“ в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.