Анри Дюверие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Анри Дюверие

Анри Дюверие (на френски Henri Duveyrier, 28 февруари 1840 - 25 април 1892) френски пътешественик, изследовател на Африка.

Роден в Париж, а образованието си получава в Лайпциг и Лондон, където за известно време е стажант при известния немски пътешественик Хайнрих Барт, което спомага за по-нататъшната му кариера като пътешественик-изследовател на Северна Африка.

През 1857 г., едва седемнайсетгодишен попада в Алжир и решава да се отдаде на изследването на тази страна. Съумява да се добере до град Лагуат, неотдавна завзет от французите. Там той се запознава с номадите и за първи път вижда истинска пустиня. Идеята да се заеме с изучаването на пустинята и живота на туарегите се оказва у Дюверие сериозно увлечение. След завръщането си във Франция Дюверие описва в обширна статия своите преживявяния в пустинята, която излиза в Германия през 1858 г. — „Notizen über vier herber. Völkerschaften“ (в сборника „Zeitschrift der Deutschen Morgenländischen Gesellschaft“, 1858). Освен това той завързва преписка с известния немски изследовател на Африка Хайнрих Барт (която продължава до смъртта на немския учен), който одобрява замисълът на юношата и дава на младия изследовател множество полезни съвети. Подобна преписка Дюверия води и с Густав Нахтигал.

През 1859 г. предприема нова експедиция в Северна Африка като посещава Алжирска Сахара, Южен Тунис, Триполитания, Фезан, Мурзук и областта Туарег-Арджер. Тръгва от Алжир на югоизток, достига до Бискра, продължава на юг-югозапад през долината на сухата река Мзаб и пръв достига оазиса Ел Голеа. От там, през Уаргла и Тугурт, достига до Габес в Тунис.

През 1860 г. получава субсидия от френското правителство за продължаване на изследванията си в Сахара. Същата година от Габес тръгва на юг, преминава последователно през Гадамес, Западен Фезан и Гат, изследва платото Тасили Н'Аджер и северната част на масива Ахагар и през 1861, през Мурзук и Сокна, се завръща в Триполи. През 1864 излиза от печат монографията му "Les Touareg du Nord" (в превод "Северните туареги")

През 1870 г. участва във френско-пруската война и известно време прекарва в германски плен.

През 1874 г. пътешества в Южен Тунис, а през 1876 - в Мароко.

Завършва живота си със самоубийство в Севър на 25 април 1892 г.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • Les Touareg du Nord, Paris, 1864 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Henri Duveyrier“ в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.