Антони ван Льовенхук

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Антони ван Льовенхук
нидерландски биолог

Роден
Починал
26 август 1723 г. (90 г.)
Научна дейност
Област Микробиология, биология
Известен с Първи наблюдения на протозои и бактерии
Техника
Област Оптика
Известен с Подобрения на микроскопа
Антони ван Льовенхук в Общомедия

Антони ван Льовенхук (на нидерландски: Thonius Philips van Leeuwenhoek) е нидерландски търговец и учен естественик. Един от основоположниците на научната микроскопия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Антони Льовенхук е роден в Делфт, Нидерландия. Баща му умира, когато той е на 6 г. Майка му го изпраща да учи в гимназията на град Лайден. През 1648 г. отива в Амстердам да учи за държавен чиновник. На 16-годишна възраст напуска училище и става чирак в манифактурен магазин в Амстердам. Там работи 6 години. Когато е на 21 г., напуска магазина и се връща в Делфт. Там се жени и отваря свой магазин.

За по-късния му живот няма много данни. Знае се, че се е оженил повторно и е имал деца, както и че е станал портиер на общината. През 1680 г. става член на Лондонското кралско дружество.

Постижения[редактиране | редактиране на кода]

Льовенхук е първият учен, който описва протозои и бактерии и изказва предположението, че те играят роля във ферментационните процеси. Неговият трактат за бълхите е класически, заявявайки че бълхите, също като рибите, кучетата и хората, са същества с определен пол.

Той също така потвърждава през 1677 г. наличието на откритите от Луис Доминикус Хам сперматозоиди.

Льовенхук разработва микроскоп с една леща, който дава почти десетократно увеличение. Въпреки че не е първият изобретател на микроскопа, той прави в тази област повече от другите учени.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]