Антони ван Льовенхук

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Антони ван Льовенхук
Thonius Philips van Leeuwenhoek
нидерландски биолог

Роден
Починал
Делфт, Нидерландия
Научна дейност
Област Микробиология, биология
Известен с Първи наблюдения на протозои и бактерии
Техника
Област Оптика
Известен с Подобрения на микроскопа
Подпис Antonie van Leeuwenhoek Signature.svg
Антони ван Льовенхук в Общомедия

Антони ван Льовенхук (на нидерландски: Thonius Philips van Leeuwenhoek) е нидерландски търговец и учен естественик. Един от основоположниците на научната микроскопия. Най-интересната фигура сред първооткривателите на клетката. Търговец – манифактурист по професия, любител – оптик по първоначални увлечения, а по призвание гениален изследовател на живата природа.

Редица короновани особи – Петър Велики, Чарлз II, Георг I, кралица Ана, идват „на крака“ в малкото холандско градче Делфт, за да надзърнат лично през магическите стъкла на Льовенхук в тайнствения микросвят на живото.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Антони Льовенхук е роден в Делфт, Нидерландия. Баща му умира, когато той е на 6 г. Майка му го изпраща да учи в гимназията на град Лайден. През 1648 г. отива в Амстердам да учи за държавен чиновник. На 16-годишна възраст напуска училище и става чирак в манифактурен магазин в Амстердам. Там работи 6 години. Когато е на 21 г., напуска магазина и се връща в Делфт. Там се жени и отваря свой магазин.

За по-късния му живот няма много данни. Знае се, че се е оженил повторно и е имал деца, както и че е станал портиер на общината. През 1680 г. става член на Лондонското кралско дружество.

Постижения[редактиране | редактиране на кода]

На 19 май 1673 г. изпраща до Кралското дружество в Лондон своето първо писмо с описания из света на микроскопичните „животинки“. В продължение на 46 години с повече от 400 такива писма той смайва света с чудесата на един неизвестен дотогава свят.

Наред с Робърт Хук е сред първите конструктори на „увеличителни стъкла“ и изследователи на живата клетка. Льовенхук разработва микроскоп с една леща, който дава почти десетократно увеличение. Въпреки че не е първият изобретател на микроскопа, той прави в тази област повече от другите учени.

Льовенхук е първият учен, който описва протозои и бактерии и изказва предположението, че те играят роля във ферментационните процеси. Неговият трактат за бълхите е класически, заявявайки че бълхите, също като рибите, кучетата и хората, са същества с определен пол. Пръв открива и неподозирания дотогава невидим „свят на водната капка“: едноклетъчни водорасли, инфузории, камшичести и други микроорганизми. През 1683 г. той описва и различни видове бактерии: коки, бацили, спирали и с това полага основите на микробиологията. Наблюдава строежа на мускулни влакна, зъби и различни тъкани, а също и движението на еритроцитите в капилярите. Описва десетки открити от него „малки животинки“, червени кръвни клетки на човек, жаба и риба (1674 г.). Също така потвърждава през 1677 г. наличието на откритите от Луис Доминикус Хам сперматозоиди.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]