Антон Пан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Антон Пан
Anton Pann
румънски просветител

Роден
Починал

Уебсайт
Антон Пан в Общомедия

Антон Пан е влашки писател, поет, композитор и фолклорист. Родоначалник на местната музикална фолклористика и като такъв способствал за възникването на румънския литературен език. Автор на музиката на румънския химн.

Напуска родния Сливен 15-годишен, след като семейството му е пленено и заселено в Бесарабия по време на руско-турската война (1806 – 1812). Мести се в Букурещ през 1810 г., а през 1821 г. се заселва в Брашов, където е главен учител в първото румънско училище. Междувременно става военен музикант и съставя 27 труда като композитор, фолклорист, певец, учител, музикален педагог, издател. Пише изцяло на румънска кирилица. През 1843 г. закупува типографска преса на която печати на румънска кирилица. Днес тази преса е реставрирана и може да се види в Брашов в първата румънска школа.

Днес в музея на първото румънско училище може да се види реставрираната старовремска класна стая носеща името на големия румънски просветител. В училището е преподавал и Петър Берон на когото Пан помага финансово да издаде известния днес „Рибен буквар“. [1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]