Арабско завоюване на Египет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Арабско-византийски войни
Greekfire-madridskylitzes1.jpg
Гръцкия огън спасява Византия от арабското нашествие (хроника на Йоан Скилица)
Информация
Период 639654
Място Египет
Резултат Египет е превзет от арабите
Страни в конфликта
Flag of the Greek Orthodox Church.svg Византийска империя Арабски халифат
Командири и лидери
Ираклий, Константин III, Констант II Умар, Амр ибн ал-Ас

Преди арабското завоевание Египет е византийска провинция. По време на войната между Персия и Византия бил временно превзет от персийския цар Хозрой II в периода 616-629 година. Към началото на арабското завоевание в Египет било широко разпространено монофизитското учение, което традиционните християни считали за ерес. Византийското правителство се борело с ереста, но властта на империята в този регион била много слаба. По време на завоеванието монофизитите не оказвали значителна съпротива на нашествениците и даже с радост ги посрещали.

Армия от 4000 араби, начело с Амр ибн ал-Ас, била пратена от халиф Умар. Арабите нахлули в Египет през Суецкия полуостров и Палестина през декември 639 година и бързо се придвижили по делтата на Нил. Имперските гарнизони отстъпили от много градове на Египет на запад, където се укрепили в една от крепостите и водели успешна отбрана. Но арабите получили подкрепление в размер на 5000 войника в 640 година и разгромили византийците при Хелиополис. Амр изпратил войска в Александрия, която му се предала в съответствие с договор, подписан на 8 ноември 641 година. Византия се лишила от града.

Опит да се върне Александрия бил предприет в 645 година, но той окончателно се провалил в 646 година след пълен разгром на византийската армия. В 654 година Констант II изпратил голям флот за отвоюване на Египет, но флотът бил разбит от арабите, които по това време се укрепили добре по море. Повече сериозни опити за отвоюване на Египет от арабите Византия не предприела.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]