Аристотел (площад в Солун)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Аристотел“
Πλατεία Αριστοτέλους
Общ поглед към площада
Общ поглед към площада
40.6325° с. ш. 22.9412° и. д.
Местоположение в Солун
СтранаГърция
СелищеСолун
Аристотел в Общомедия

„Аристотел“ (на гръцки: Πλατεία Αριστοτέλους) е главният площад в центъра на град Солун, Гърция. Предишното име на площада е „Александър Велики“.

Дизайнът му, както и архитектурата на околните сгради, са дело на френския архитект Ернест Ебрар. Проектиран е през 1918 година, скоро след големия пожар от 1917 година, унищожил почти целия град[1]. Погледнат отгоре, площадът има форма на бутилка. По-голямата част от площада е построена през 1950-те години. Строежът на площада завършва в 1950 – 1960 година[2].

На него са разположени известни солунски хотели, множество магазини, кафенета и офис-сгради. Мястото е пешеходна зона, по която са обособени места за почивка с пейки и аранжирани градини с цветя. На площада е поставена бронзова статуя на старогръцкия философ Аристотел.

По традиция много туристи докосват палеца на крака на скулптурата и на това място бронзът вече е изтъркан. Там се празнуват някои от важните събития в града - Великден, посрещането на Нова година и други. Площадът граничи с крайбрежната улица, на която е разположена Бялата кула, символ на града, а близо до него се намират пристанището, солунският пазар, някои исторически обекти и църкви от римско време[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Площад Аристотел – в pochivki.com
  2. Mark Mazower, Θεσσαλονίκη: "Πόλη των Φαντασμάτων", εκδόσεις Αλεξάνδρια, 2006, ISBN 960-221-354-X, σ. 392
  3. Площад „Аристотел“ – в trivago.bg